Mjesto gdje kiša pada svakog dana, a stanovnici ne skidaju osmijeh s lica

Irski gradić Galvej jedna je od najpopularnijih irskih turističkih destinacija, poznat po izuzetno srdačnom lokalnom stanovništvu. Bogat je kulturno-historijskim znamenitostima, a poznat je i po tome što u njemu nema kriminala.

Nalazi se na zapadnoj obali Irske, ima skoro 77.000 stanovnika. Iako mu plaže izgledaju kao blatna močvara, a vremenski uvjeti su takvi da temperatura ne ide iznad 20 stepeni, uz svakodnevnu kišu i vjetar koji puše u čudnim intervalima, svakih pet minuta, turizam u Galveju cvjeta.

Festivali, svirači…

Gostoljubivost i duhovitost Iraca, pa tako i stanovnika Galveja, savršeni su razlozi za posjetu Irskoj, a kad tome dodate njihovu muziku na svakom uglu, dobijete savršenu kombinaciju da se osjetite dobro. Svirači bendža, violinisti, flautisti i zviždači, koji irske ulice i pabove pune veselim ritmovima, odgovorni su za prijateljsku atmosferu pa stvarno ne čudi što se ljudima toliko sviđa Irska, a posebno Galvej.

Tokom nadaleko poznatih lokalnih festivala i po 250.000 ljudi posjeti grad, a kad su tradicionalne konjičke utrke na početkom avgusta, kažu da su ulice toliko pune da je veoma teško kretati se njima.

Mnogo je lokacija koje vrijedi vidjeti. Link dvorac najljepša je srednjovjekovna građevina u Irskoj. Crkva svetog Nikole najveća je srednjovjekovna crkva, koja se još koristi, a koja je osnovana 1320. godine te proširena u sljedeća dva stoljeća. Treba spomenuti i zgradu Nacionalnog univerziteta Irske, koja je podignuta 1849. godine kao jedan od tri fakulteta kraljice Irske.

Među top 50 turističkih destinacija

Od 2004. godine u gradu su bile tri plesne organizacije, deset festivala, dvije filmske organizacije, 23 muzičke organizacije, dvanaest pozorišta, dvije likovne grupe te četiri književne grupe sa sjedištem u gradu. Galvej se prije nekoliko godina našao na listi 50 najatraktivnijih svjetskih turističkih destinacija.

Ako razbijete čašu…

Kad gost u restoranu ili kafiću razbije čašu, a neko padne i posiječe se na staklo, povrijeđeni može da tuži klub. Kazne su velike pa se konobari često mogu vidjeti dok stražare pored gostiju.