Mirko Šarović: Od jeseni je moguća i nova parlamentarna većina na državnom nivou

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, Šarović kaže da se stanje usložnjava i da mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stepen nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti.

“A nije tako. U suštini svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta usput ne objašnjavajući nikom šta će ti ministri raditi. Doduše neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Bit će vrlo zanimljivo najesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada ali i moguće širenje i produbljivanje krize”, kazao je Šarović, koji obavlja i funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u sadašnjem Vijeću ministara BiH.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Vijeća ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

“Ako me pitate da li je moguća nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere”, kazao je Šarović u intervjuu Insajderu.

Na pitanje kako komentariše stanje u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, odgovara:

“Pravosuđe nam je preslikano stanje cjelokupnog društva. Kao da jedni druge gledaju u ogledalu. Baš ne vjerujem da jedni druge mogu popravljati i liječiti bez neke šok varijante. Neka vrsta ‘velikog praska'” treba da se desi ali…

Što se tiče saradnje sa SNSD, Šarović kaže da se u međuvremenu nije ništa posebno desilo što bi moglo da utiče na promjenu naših odnosa ili ranije iznesenih stavova.

“Mi u SDS-u smo u ovom trenutku prije svega okrenuti svojim unutrašnjim sređivanjem prilika”.

Kako misli uspostaviti jedinstvo u stranci na čijem je čelu, Šarović odgovara:

“Tako što ćemo između ostalog imati jasan i prepoznatljiv stav o svakom društvenom pitanju i sučeljavati ga sa drugim mišljenjima naše konkurencije te da se za takve svoje stavove svi u stranci borimo i snažno ih zastupamo”.

On potvrđuje da će u narednom periodu razgovarati i sa DNS-om i SP-om.

“U ovom trenutku želimo samo da razgovaramo o tome kako oni vide budućnost Republike Srpske kao i nastup u institucijama BiH. Za početak to je sasvim dovoljno”, kazao je Šarović u Insajderu.

Ko će biti eventualni partneri SDS-u za lokalne izbore u BiH, koji će biti slijedeće godine, Šarović kaže se starih stranačkih prijatelja ne odriče ali nema problem da širi krug saradnje sa onima sa kojima ima SDS ima iste ili slične poglede i viziju razvoja lokalnih zajednica.

“Ovo je vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina sa istim konceptom koji se ne mijenja osim što se personalno mijenjaju akteri na čelu Vlade ali je dirigent uvijek isti. Nikakvog provjetravanja, novih ideja, ne vidim inovacija, vizije zasnovane na razvoju, investicijama koje donose rast i zapošljavanje u kompanijama a ne u kancelarijama”, kaže Šarović i dodaje:

“Nema ni otvaranja Republike Srpske, unutrašnje demokratizacije društva, razvoja opštih sloboda, vladavine prava, izgradnje civilnog društva, građenja privlačnije slike o našoj Republici Srpskoj bez ovolikih unutrašnjih jazova”.

Photo: Web izvor
Izvor teksta: Klix.ba