Microsoft stvara uređaj koji će izbrisati granicu između mobitela i kompjutera

Prema pisanju The Vergea koji je imao uvid u dokumentaciju, uređaj će izbrisati granicu između mobitela i kompjutera. Sastoji se od inovativnog hardvera i softvera koji će stvoriti lično i svestrano kompjutersko iskustvo, kako kažu radnici Microsofta u dokumentu.

Microsoft je prvobitno predstavio Surface RT i Surface Pro prije šest godina kao uređaje koji su dizajnirani da kreiraju novu kategoriju između tableta i laptopa. Surface Pro je uspješno zamijenio laptope i tablete i sada svi, uključujući i Apple kopiraju ovaj uređaj. Andromeda je sljedeći veliki izazov koji će biti miks telefona i kompjutera.

 

Pretpostavlja se da uređaj izgleda poput 3D koncepta koji je kreirao David Breyer, a to znači da će displey biti preko obje strane kada se otvori.

Microsoft radi i na eksperimentiranju za ovaj uređaj, pa bi mogao izgledati kao knjiga, a na njemu će se možda moći koristiti i elektronska olovka. Eksperimentiraju i sa ARM procesorom u Andromeni, ali ne zna se s kim će na kraju sarađivati od kompanija u ovom dijelu posla – Intelom ili Qualcommom.
Ranije je razvijena notepad Surface-Minio koji je nekoliko sedmica od puštanja u prodaju otkazan.

Andromeda je odgovor na neuspjeh sa Windows mobitelima, a trebao biti u prodaji do kraja ove godine.

 

Izvor: Klix.ba