Merkel emotivnim govorom napustila čelnu poziciju CDU-a

Angela Merkel napustila je danas čelnu poziciju Kršćansko-demokratske unije (CDU) u emotivnom govoru na stranačkom kongresu koji treba da bi izabere njenog nasljednika i kandidata za budućeg njemačkog kancelara.

Favoriti za njenog nasljednika su Annegret Kramp-Karrenbauer, koja se smatra kandidatom kontinuiteta i štićenicom kancelarke Merkel, i Friedrich Merz, suparnik Merkel koji je doveo u pitanje ustavne garancije za odobrenje azila za “sve koji su politički progonjeni” i koji vjeruje da bi najveća europska ekonomija trebala dati veći doprinos Europskoj uniji.

Merkel (64) je najavila u listopadu da će otići s čela stranke ali da će ostati kancelarka, nakon niza izbornih poraza koji su uslijedili od njene kontroverzne odluke iz 2015. da otvori njemačke granice za izbjeglice koje bježe pred ratom na Bliskom istoku.

Izrazila je svoju zahvalnost na kongresu CDU u Hamburgu na prilici da obavlja dužnost stranačke čelnice 18 godina i kao kancelarka 13 godina, u razdoblju tijekom koga je dominirala europskom politikom kao ključni akter u bavljenju kriznim situacijama i tvorac konsenzusa unutar Europe, navodi Reuters.

Bilo je veliko zadovoljstvo za mene, bila mi je čast, izjavila je ona, izazivajući ovacije koje su trajale skoro deset minuta, i suzdržavajući se da pusti suze.

Navodeći brojne izazove s kojima se suočava Njemačka, od tehnologije koja se rapidno mijenja do klimatskih promjena i globalnog zaokreta s multilateralizma na obranu nacionalnih interesa, ona je kazala:

U vremenima poput ovih, mi ćemo braniti naše liberalne stavove, naš način života, kako u našoj zemlji tako i van nje.

CDU u 2018. mora ne samo gledati naprijed, s novim ljudima, nego i s istim vrijednostima, dodala je Merkel.

Novi čelnik CDU bi će izabran glasovanjem među 1.001 izaslanikom na kongresu tijekom dana. Pobjednik će najvjerovatnije predvoditi CDU na narednim saveznim izborima zakazanim za listopad 2021. godine.