Maša Aščić – dipl logoped i defektolog – vi najbolje poznajete svoju djecu

Kao društveno odgovoran portal, imali smo potrebu u potpunosti prenjeti status koji je objavila jedna od poznatih bh logopeda i defektologa, Maša Aščić, dipl na svom facebooku.

boy with glasses


Prikaz slučaja:

N.N. dječak dobi od 13 godina dolazi u pratnji roditelja.
Dg: LMR ili laka mentalna retardacija, pohađa nastavu po “prilagođenom planu i programu” (6 razred osnovne škole). Ovo prilagođenom je k’o biva, jer SBK nema prosvjetni pedagoški zavod, a planove prilagođavaju “odokativno” nastavnici i učitelji.
Razlog dolaska konsultacija zbog izraženih problema u pisanju i čitanju i odbijanja savladavanja nastavnog gradiva.
Ukažem roditeljima da ne radim sa djecom koja imaju ovu vrstu problema. Što se čitanja i pisanja tiče savladat će u okvirima intelektualnog deficita koliko može. Majka lavica ipak ne odustaje, kaže molim Vas pogledajte ga ipak i procijenite, što ću, nisam imala srca odbiti.
Na prvih par tretmana uopšte ne uspostavljam kontakt sa dječakom, cca 60 minuta provodim u uzaludnim pokušajima da ga animiram. Postura tijela: sjedeći položaj i glava oborena, ramena savijena, nema kontakta, nema razgovora. Uradi diktat pokuša da čita, ali komunikacije nema. 

Pitam ga šta voliš u školi, na to on samo slegne ramenima.
Voliš li engleski? Kaže: da. Razumiješ li engleski kaže: da. Zovnem kćerku, jer je moj engleski priučeni i zamolim da porazgovara s njim. Ona započne razgovor i kaže “mama on zna engleski” i iz tretmana u tretman pridobijam dijete, dođemo do tačke u kojoj mi je povjerovao, opustio se. Mada majci kaže prije polaska na tretmane: “Džaba me vodate kad mi nema pomoći”. Sve više zbunjena zadam djetetu logički zadatak iz matematike i on bez problema dođe do rezultata. Meni se stomak okrene. Imam dijete sa dg. Mentalne retardacije i ocjenom komisije za kategorizaciju “LMR” sa sve stručnim članovima potpisanim, a moj “retardirani” pacijent rješava logičke zadatke. 

Zovnem roditelje i sugerišem da bi možda bilo dobro da ga procijeni klinički psiholog. Oni uznemireni kažu kako su sve probali, kažem pa hajde još jednom, jer mislim da ovo nije mentalna retardacija. Pošaljem ih van tamnog vilajeta SBK jednoj carici od ljudskosti kliničkom psihologu u Sarajevo i dobijemo uskoro detaljan nalaz psihologa u kojem stoji da su kognitivne vještine djeteta na nivou prosjeka, u nekim zadacima iznad prosjeka ali ga nesposobnost čitanja i pisanja znatno ometa u postizanju rezultata. Roditelji u šoku, objasnimo im da njihov sin najvjerovatnije ima disleksiju i disgrafiju dg koja u potpunosti isključuje mogućnost dg intelektualne poteškoće, odnosno mentalna retardacija kako se to kod nas u BiH popularno koristi. Uradim scrining test, dobijem potvrdne rezultate i na koncu moj mali pacijent dospije u ruke moje profesorice sa fakulteta, doktora znanosti koja se izravno bavi područjem disleksije i disgrafije, koja također potvrdi, kao vrhunska u tom području. Nakon njihovog susreta i pregleda kaže mi Mervana, ovo dijete je izmasakrirano a istu izjavu dao je i kl. psiholog. 

Iznadprosječno je nadaren, ali ima disleksiju. 

Žene su plakale, jer kako ne poludjeti kada pred sobom imate dječaka koji 6 je*enih godina ide u školu i svi ga tretiraju kao osobu sa retardacijom, ubijen u pojam do te mjere da ne želi razgovarati, anksiozan, gotovo depresivan. Razoren.

Sljedeći je korak bio rekategorizacija odnosno da mu se ukine stigmatizirajuca pogrešna dijagnoza. Tu je počela drama. Škola ne zna kako će, komisija valja svoju bahatost da prikrije. Oni “stručnjaci” koji su tvrdili on je uvijek bio čudan…
Epilog čekamo, a vi koji pročitate, proguglajte imena disleksičara koji su stekli svjetski poznatu slavu i zamislite zločina kad vam 3 – 4 hohštaplera napišu da vam je dijete retardirano. 

Zamislite, tko kada i kako će da ispravi grešku i vrati ovom djetetu samopouzdanje? Tko će porodici nadoknaditi preživljeni stres?

Hoće li ikada doći dan da struka sjedi tamo gdje joj je mjesto?
Hoce li doći dan da se nesavjsni pristupi pacijentima sankcionišu?
Ne znam. Znam da “moje dijete” napreduje korak po korak iz krize.

Imajte na umu da vi najbolje  poznajete svoju djecu i nikada ne sumnjajte u sebe ili njih.

Izvor:fb

Photo:Web