Mame, ovi savjeti pomažu da ne budete umorne i iscrpljene

Umor, iscrpljenost i bezvoljnost su česte pojave u trudnoći, no postoje načini kojima možete ublažiti ova stanja.

Problem vam je ustati iz kreveta? Sve na što mislite tijekom dana je kako se što prije vratiti kući i zavući se pod deku? Ako vam sve ovo zvuči poznato morate znati da je to normalna pojava u trudnoći, a posebno u prvom tromjesečju i tjednima nakon poroda.

Kada se u trudnoći javlja umor?

Umor je ujedno i jedan od prvih znakova trudnoće, koji se često javlja par tjedana nakon začećaIako je tipičan za prvo tromjesečje te se trudnoća razlikuje kod svake žene, vjerovali ili ne – umor se često vraća pred porod ili nakon njega.

Imajte na umu da je umor tijekom trudnoće jedan od znakova organizma da trebate usporiti pa ga ne ignorirajte i odmarajte koliko je potrebno. Uzrok umoru mogu biti i hormonalne promjene zbog povećanja razine progesterona.

Tijelo u trudnoći proizvodi više krvi kako bi osiguralo što brži protok nutrijenata potrebnih za razvoj bebe. Ne smiju se zaboraviti i emocionalna stanja koja buduću majku mogu posebno iscrpiti.

Što možete učiniti?

Ako ste u mogućnosti, posvetite 10-ak minuta u danu tjelovježbi, dobro organizirajte dan i dovoljno odmarajte. Pobrinite se da vam prehrana bude uravnotežena, jer manjak nutrijenata u organizmu može biti uzrok umoru. Željezo te vitamini B6 i B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Neki vitamini grupe B (riboflavin, niacin, vitamin B6) i željezo doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije i smanjenju umora i iscrpljenosti. Tiamin, biotin, niacin, vitamin B6, vitamin B12 i folna kiselina doprinose normalnoj psihološkoj funkciji.

ELEMAMA™ – TIJEKOM DOJENJA I NAKON PORODA

Elemama™ je dodatak prehrani za uporabu tijekom dojenja i nakon poroda. Sadrži pažljivo odabrane vitamine, minerale, lutein i omega-3 masne kiseline (DHA) i time štiti mamu i bebu u ovom,  iznimno posebnom, ali i osjetljivom, periodu.

Dodatak prehrani nije zamjena uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani. Preporučuje se uzimanje dodataka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

(Većernji.hr)