Krše zakone, riskiraju novac pa i zdravlje zbog ovog lijeka…

Uporaba kanabisa u medicinske svrhe koristi se u velikom broju zemalja svijeta, pa i u susjednim dok je u BiH ona još uvijek zakonski zabranjena. Unatoč tome, brojni oboljeli od teških bolesti na ilegalnom tržištu nabavljaju i koriste ovo ulje za koje tvrde da im jedino olakšava simptome njihovih bolesti, pa čak i da pomaže kod ozdravljenja od nekih neizlječivih bolesti.
Dugotrajan postupak
Na nedavno održanoj javnoj tribini u Sarajevu o legaliziranju marihuane u medicinske svrhe rečeno je da će proći i 10-ak godina dok se ne riješi ovo pitanje. Prva instancija od mjerodavnih institucija, Ministarstvo civilnih poslova dalo je zeleno svjetlo da se ide u daljnji postupak legalizacije.
Taj postupak trenutačno je na Ministarstvu sigurnosti koje treba tehnički omogućiti da se ono što je bilo u skupini strogo zabranjenih sredstava prebaci u skupinu također strogo zabranjenih, ali dopuštenih sredstava za medicinska ispitivanja i liječenje. I dok je procedura za legalizaciju komplicirana i dugotrajna, oboljeli ne mogu čekati. Ne kriju da ulje kupuju na crnom tržištu, a očigledno se ne kriju ni oni što ga prodaju.
Osim toga, pojedini oglašivači ne kriju da je ulje od konoplje koje prodaju proizvedeno od domaćih biljki te da pomaže u liječenju mnogih bolesti. Navode da je riječ o 100 posto čistom ulju od konoplje, za koji je urađena i laboratorijska analiza! Cijena pakiranja od pet mililitara u prosjeku košta 300 maraka, a deset mililitara oko 550 KM. Dok drugi tvrde da je ulje koje nude iz Nizozemske od poznatih proizvođača s dugogodišnjim iskustvom. Treći da nude ulje iz Švedske.
Sve manje vremena
U Udruzi oboljelih od multiple skleroze iz Hercegovine već odavno ne kriju da ovo ulje kupuju gdje i od koga stignu, svjesni da tako riskiraju pogoršanje svog ionako lošega zdravstvenog stanja.
– Vjerujemo još samo u kanabis, ali imamo sve manje vremena. Nije nam jasno gdje je zapelo kad se preparati na bazi ove biljke već odavno koriste u nekim državama bivše Jugoslavije. Dok nam ne bude dostupno u ljekarnama, ulje kanabisa nabavljat ćemo na crnom tržištu – poručuju iz ove Udruge. A crno tržište, kao i obično, nudi mnoštvo zamki i opasnosti.
Naime, oni koji ga prodaju, poput vrhunskih farmaceuta ili liječnika, oboljelima preporučuju jačine i doze preparata koje prodaju.
A s obzirom na to da je sve ilegalno, tko može kupcima jamčiti da je u bočicama ili špricama zaista ulje kanabisa i da je postotak istog onakav kako tvrdi prodavač te da je doziranje zaista odgovarajuće?! Nitko! Ipak, dok ulje kanabisa u BiH bude zabranjeno, crno tržište cvjetat će, pacijenti biti prisiljeni kršiti zakon kako bi olakšali patnje koje im nosi karcinom, multipla skleroza, epilepsija, kronični bolovi i sl.