Kraj impresivne tradicije Reala: Kraljevi nakon gotovo 20 godina nemaju ”kralja nogometa”

Najveće izglede za nastavljanje impresivne tradicije Reala ima Luka Modrić.
Real Madrid je tijekom povijesti redovito privlačio ponajbolje svjetske igrače u svoje redove. Tradiciju su 50-ih godina 20. stoljeća započeli igrači poput Alfreda Di Stefana i Ferenca Puskasa, a oživjele su je dvije generacije Galacticosa Florentina Pereza u 21. stoljeću.
Perezov je projekt privukao u Madrid samu kremu modernog nogometa, što potvrđuje impresivna statistika koju će prekinuti odlazak Cristiana Ronalda u Juventus.
Nakon odlaska portugalske superzvijezde Real prvi put nakon sezone 2000./2001. u svojim redovima neće imati osvajača Zlatne lopte France Footballa, najveće individualne nagrade
u svijetu nogometa, koja se dodjeljuje najboljem igraču protekle kalendarske godine.
Nakon Ronaldova odlaska Realu je nemoguće imati osvajača Zlatne lopte u momčadi.
Tradiciju je počeo Luis Figo, nastavili su je Zinedine Zidane, Ronaldo, Michael Owen, Fabio Cannavaro, Kaka i Cristiano Ronaldo. Ukupno 18 uzastopnih sezona u kojima je Real u svojim redovima imao igrača koji je u nekoj godini svoje karijere osvojio Ballon d’Or.
Treba uzeti u obzir i da već 10 godina izborom ominiraju Ronaldo i Lionel Messi. Koliko god Perez bio ambiciozan i sposoban, dovođenje Messija čak i za njega je nemoguća misija. Zbog toga je Realu u ovom trenutku praktički nemoguće imati osvajača Zlatne lopte u svojim redovima. Svi osvajači prije ere Ronalda i Messija otišli su u mirovinu – zadnji su od nogometa odustali Kaka i Ronaldinho, koji je početkom godine objavio službenu mirovinu,iako već tri godine ne igra profesionalni nogomet.
Real ulazi u sezonu bez osvajača Zlatne lopte, ali to ne znači da će je tako i završiti. Najizgledniji kandidat iz redova Reala je Luka Modrić, osvajač Zlatne lopte za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva i Fifin kandidat za najboljeg igrača godine. Među nominiranima za nagradu The Best je i Realov stoper Raphael Varane, ali Modrić izgleda kao izgledniji kandidat za ultimativnu nagradu – Ballon d’Or, koji se dodjeljuje krajem godine.
Izvor: Gol.hr