Koncert u čast bh. predstavnika na Svjetskom trofeju harmonike u Portugalu

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu prvi put će organizovati bh. izbore za predstavnika BiH na 69. Svjetskom trofeju harmonike (Trophée mondial), saopćeno je iz Muzičke akademije.
Svjetski trofej harmonike je jedno od nastarijih i najprestižnijih akordeonističkih takmičenja svijeta, koje će se ove godine održati u Loulé – Algarve (Portugal), u periodu od 3. do 10. novembra.
Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu je ove godine postala pravosnažna članica svjetske akordeonističke elite, te će se prvi put među delegatima-članovima žirija iz 37 zemalja svijeta naći i delegat Muzičke akademije, profesorica Belma Šarančić Nahodović.
U čast izbora bh. predstavnika za Svjetski trofej, u ponedjeljak 21. oktobra, u Sali Srednje muzičke škole Sarajevo, održati će se Gala koncert na kom će se predstaviti odabrani bh. predstavnici u kategorijama solo i kamerne muzike.
Kao specijalni gosti koncerta nastupit će Belma Šarančić Nahodović i Nihad Hrustanbegović.
U čast nadolazećem jubileju 250. godina rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena,
koji će se širom svijeta slaviti tokom 2020. godine, umjetnici će izvesti II. stav (Allegretto), Beethovenove VII. simfonije, što će ujedno predstavljati prvo svjetsko izvođenje ovog djela
u aranžmanu za dvije harmonike. Umjetnik Nihad Hrustanbegović je specijalno za ovu
priliku napisao djelo In the Zen of Sirius, posvećeno takmičenju Trophée mondial
i profesorici Belmi Šarančić Nahodović, a koje će ovo dvoje umjetnika premijerno
izvesti na Gala koncertu.
Ulaz na koncert je besplatan.
Izvor: Fokus.ba
Photo: Web izvor