Konaković o ostavci ministrice Bogunić: Nismo se u svemu slagali, ali nemam zamjerki na njen rad

Iako će više komentara o njenoj odluci imati nakon sjednice koordinacije koja će se održati u nedjelju ili ponedjeljak kada će organi stranke zauzeti konačne stavove, kazao je da iako sa ministricom Bogunić nema isto mišljenje o svim temama, nema nikakve posebne zamjerke na njen rad.

Kako je kazao Konaković, problem je nastao zbog izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS, ali i zbog dešavanja na Medicinskom fakultetu UNSA.

“Na ovaj zakon smo ministrica Bogunić i ja gledali drugačije, to je tačno. Međutim, niko ne govori šta se tu ustvari trebalo mijenjati. Trebalo je da budu izmijenjena dva ili tri člana zakona koji govore o uzurpaciji Medicinskog fakulteta. Zato SDA svim bićem brani ‘šeficu’ koja je potpuno okupirala Medicinski fakultet. Dva člana trebalo je da se odnose na nastavne baze. Danas je jedina nastavna baza Medicinskog fakulteta Klinički centar. Ako ste ljekar specijalista, a profesor izabranog zvanja i ne radite na Kliničkom centru, ne možete biti profesor na Medicinskom fakultetu”, kazao je Konaković.

Druga tačka, prema riječima Konakovića trebao je biti sastav nastavno-naučnog vijeća.

“Greškom vlade koju sam vodio, mi smo napravili sastav u kojem uposlenici Kliničkog centra imaju apsolutnu većinu. Čak i ljudi koji imaju samo jedan sat nastave imaju glas u naučno-nastavnom vijeću i potpuno su okupirali prava redovnih i vandrednih profesora. To je grubo miješanje u akademske slobode. Imamo i slučaj ‘Čavaljuga’ u kojem nam oni demonstriraju silu, u kojem Medicinski fakultet osnivaču kaže da mu neće davati novac, da neće poštovati zakon, gdje rektor traži od nas da poduzemmo aktivnost, a kada mi takvu aktivnost pokrenemo iz SDA stiže salva optužbi jer napadamo njihovu predsjednicu stranke”, kazao je.

Ministrica Bogunić je kazala da je između ostalog podnijela ostavku jer nije mogla dosljedno obavljati ovu funkciju.

“Znam da su procesi u Ministarstvu obrazovanja bili jako dobri. Inače, je državna služba puna onih koje je SDA zaposlila. Mi danas radimo s ljudima koje Zakon o državnoj službi i dalje čuva na nekim pozicijama, u ovom slučaju pomoćnika ministrice koji je kod autentičnog tumačenja pokazao svu političnost, uopće se nije bavio pravom i strukom već samo politikom i koji je ovdje na nekoj vrsti zadatka da se ovakva promjena ne desi. Ali suština je da neki saradnici ministrice nisu bili na nivou zahtjeva koje je pred njih stavila Šestorka”, kazao je.