Komšiću,Dodiku i Džaferoviću niti jedan predsjednik nije došao u službenu posjetu

12. prosinca 2018. godine novi saziv Predsjedništva BiH održao je prvu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao Milorad Dodik. Tog prosinca nije se moglo ni naslutiti u kakvu političku krizu ću ući Bosna i Hercegovina zbog odluke SNSD-a da blokira kompletan rad državnih institucija.

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović prvu redovnu sjednicu Predsjedništva BiH održali bez ikakvih poteškoća usvajajući između ostalog zaključak o pozivanju predsjednika zemalja regiona u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

“Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića, prеdsјеdnika Republike Slоvеniје Bоruta Pаhоra i prеdsјеdnika Republike Makedonije Đоrđa Ivаnоva u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini”, pisalo je u saopćenju za javnost koje je dostavljeno medijima iz Predsjedništva BiH.

Sredinom Lipanj ove godine od Predsjedništva BiH tražili smo da nam odgovore na pitanje da li su pozivi predsjednicima zemalja regiona ikada upućeni te da nam dostave spisak predsjednika svih zemalja koji su od dana konstituisanja novog saziva Predsjedništva BiH bili u bilateralnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Odgovore na ova pitanja do danas nismo dobili. Informacije u javnost nije željelo iznositi ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH iz kojeg su nam kazali kako su to pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH uprkos tome što svi diplomatski pozivi idu posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ipak, činjenično stanje govori da u službenim bilateralnim posjetama zvaničnom Sarajevu, u proteklih devet mjeseci, nisu bili predsjednici Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, a ni predsjednica Hrvatske. Šta više, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u emisiji na RTRS-u otvoreno priznao da susjedna Republika Hrvatska bojkotuje ovaj saziv Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića.

Izvor/N1 info