Koliko su realne najave Bakira Izetbegovića da BiH uvede predvojničku obuku

Ovo je tema koja generalno uzburka strasti u zemljama bivše Jugoslavije. Srbija i Hrvatska već nekoliko posljednjih godina uveliko rade na jačanju vojske, kupuju ili barem pokušavaju kupiti savremenije naoružanje i osavremeniti vojsku.

Pomalo je i neopaženo promakao govor predsjenika SDA Bakira Izetbegovića, koji je na tribini u Kaknju prije nekoliko dana govorio o vojsci, naoružanju ali i najavio mogućnost uvođenja predvojničke obuke.

Vojni rok teško, ali predvojnička obuka…

Dok se u zemljama regije spominje mogućnost i vraćanje obaveznog vojnog roka, u BiH je prema trenutnom stanju, ustrojstvu to realno teža opcija. To je još prošle godine kazao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, naglasivši da se o tome tek sporadično razgovaralo, ali s obzirom na finansijska izdvajanja to vojni rok u BiH za sada nije opcija prenio je Klix.ba

Ipak, dosta realnija opcija je uvođenje predvojničke obuke, o kojoj je govorio i Izetbegović.

“Slobodan si samo ako možeš sam sebe braniti. A narod koji ne može sebe da odbrani treba da se zabrine za budućnost i slobodu. U u ovom trenutku imamo Oružane snage i različite agencije koje brane teritorijalni integritet ove zemlje. To je zajedničko, nedovoljno jako. Dvije susjedne zemlje se naoružavaju. Moramo ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za ‘ne daj Bože’. I mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku ponovo”, kazao je između ostalog Izetbegović.