Koji su to znakovi nedostatka željeza u krvi?

Željezo je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu, zato je čovjeku za normalno funkcioniranje potreban iz više razloga.
Budući da je sastavni dio crvenih krvnih zrnaca, ukoliko smanjimo unos željeza u tijelo smanjit
će se i kapacitet prijenosa kisika što može dovesti do povećanog rizika od infekcije te problema
sa kardiovaskularnim sustavom. Također izaziva i anemiju koja se u više slučajeva javlja kod
žena tako da je potrebno unositi 18mg željeza svaki dan, a trudnicama je preporučeno čak i više.
Znakovi nedostatka željeza u krvi:
1. Konstantan umor – ukoliko ste umorni čak i kada ste dobro naspavani to bi trebao biti dobar znak da vam nedostaje željeza u krvi.
2. Česte glavobolje – željezo je, kako je već prije navedeno, sastavni dio crvenih krvnih zrnaca, i ukoliko smanjimo njegov unos mozak neće dobiti onoliko kisika koliko mu je potrebno, a nedostatak kisika opet uzrokuje stezanje u glavi i osjećaj boli.
3. Stanje poznato kao “Pica” – to je zapravo stanje u kojem se javlja žudnja za neprehrambenim proizvodima kao što je prljavština, led ili škrob.
4. Teško vam je vježbati – ukoliko vam je se teško popeti uz stepenice a da pri tome ne ostajete bez daha ili pak niste u stanju završiti vježbu to je znak da vam nedostaje željeza.
Naravno, stanje nedostatka željeza može se popraviti unosom prave hrane, a to je najčešće hrana koja je bogata bjelančevinama i antioksidansima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Pa je tako najbolje jesti grah, losos, bučine sjemenke, brokulu, nemasnu govedinu, pureća prsa i žumanjke.