Koji su to znakovi da hitno trebate prekinuti vezu?

Mnogi od nas su doživjeli da se zaljube preko ušiju, pa nam već nakon nekog vremena ili godinama kasnije više to nije to, ne osjećamo se kako smo se osjećali na početku veze,
izrasli smo ili se osoba pored nas promijenila. Sve su to neki od razloga za prekid ljubavne veze,
a koji su ostali?
Fizičko nasilje – ukoliko je došlo do fizičkog nasilja odmah prekinite vezu prije nego što svoje tijelo, ali i duh dovedete u opasnost. Ukoliko vam obeća kako će se popraviti i potražiti pomoć čekajte sa distance, ali je naravno opet preporuka da se partneru ne vraćate.
Ne sviđa vam se ono u što ste se pretvorili – ukoliko ste danas onaj ili ona koji kritizira svaki dan ili se vikendom dosađujete kod kuće iako ste prije bili drugačiji to je znak da trebate prekinuti, naravno, ukoliko vam se to što ste postali ne sviđa. Ukoliko u toj vezi ne možete prihvatiti sebe takve, završite i pozdravite se s partnerom.
Pravario/la vas je – ponekad prevara ne znači kraj, nekada parovi koji su doživjeli nevjeru
jednog partnera postaju samo jači, ali to je pitanje toga koliko ste spremni oprostiti. Potrebno
je postaviti granice i sagledati situaciju sa te strane da li konstantno opraštate svome partneru. Ukoliko je to slučaj prekinite, kasnije će samo doći do rušenja kako vašeg samopouzdanja tako
i psihičkog propadanja.
Prevarili ste ga/ju – ukoliko niste opravdali njega ili nju ako vas je prepario, nemojte to učiniti
ni sa sobom, za nevjeru nema opravdanja. Zapravo, ukoliko je nevjerstvo proisteklo iz razloga
da privučete pažnju partnera u vezi imate potpuno drugi problem i potrebno ga je zajedničkim snagama riješiti, u suprotnom je veza gotova.
Dosadno vam je – ukoliko vaš partner ne želi probati nove stvari, a vi ste ti koji ih konstantno predlažete jer se osjećate pomalo usamljeno i dosadno, vrijeme je da prekinete. Ako se vaša veza svodi samo na njegovo povremeno druženje sa prijateljima i vaš povremeni izlazak i oboje se prestanete smijati šalama koje ste donedavno imali, znak je da se dosađujete. Vezu možete spasiti samo ukoliko se istinski volite i spremni ste popraviti sve ove nedostatke.
Živite u prošlosti – česta rečenica koju možete čuti iz usta partnera jeste kako želi da sve bude kao prije. Često se ni prošlosti ne sjećamo onakvom kakva je bila, pa zapravo ni to ne ide u prilog. Ovakve stvari se često dešavaju zato što nismo spremni priznati vlastite osjećaje i nismo spremni shvatiti kako se sve ono što smo gradili pretvorilo u noćnu moru. Ne živite u prošlosti jer na takav način ipak nećete daleko u vezi.
Već ste prije raskidali – već ste nekoliko puta prekidali a uporno vam je obećavano kako će stvari biti drugačije sljedeći put. Da li su? Naravno da nisu, ili ako jesu desit će se prvo vrijeme, a ponovno će se kasnije vratiti na staro. Jasno je da imate želju spasiti vezu, ali imate obavezu i prema sebi i svome zdravlju, te samopouzdanju. Ne ulazite ponovno u veze koje su već završene.