Hit enter to searchOverlay or ESC to close

Kivi je savršeno voće za jesenje dane

Često se može čuti kako se kivi naziva biljkom vječne mladosti, a razlog tomu jeste što
sadrži mnogo vitamina, minerala, te drugih tvari koje blagotvorno djeluju na naš organizam.
U 100 grama kivija može se pronaći i do 300 miligrama vitamina C, 174 miligrama vitamina A,
a sadrži i velike količine vitamina iz grupe B. Sadrži i kalcij, fosfor, željezo, magnezij i druge minerale. Upravo zbog ovih svojstava mnogi ga nutricionisti smatraju supervoćem jer su u savršenoj ravnoteži minimalni broj kalorija i maksimalna ljekovitost učinka na organizam.
Kivi se posebno dobro pokazao u borbi protiv respiratornih infekcija, jačanju imuniteta,
u zaštiti od prehlade, reguliranju krvnog pritiska. Smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, ali smanjuje glavobolju i stres.
Redovnim konzumiranjem smanjit će se broj triglicerida u krvi za 15%, a pomoći će i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te pri apsorpciji željeza.
Održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima pa tako povoljno
djeluje i na probavni sustav.
Voće je toliko korisno da se koristi i pri proizvodnji proizvoda za njegu lica i tijela zbog velikog sadržaja vitaminom C. Vašu će kožu učiniti glatkom i nježnom jer sprječava isušivanje, suzit će proširene pore i usporiti starenje.
Kivi ima i svoje loše strane, iako se preporučuje svakodnevna konzumacija nije dozvoljeno
pojesti više od dva komada dnevno jer će se u protivnom stvoriti alergija.
Photo: Web izvor