Kiseli krastavci snižavaju šećer i jačaju imunitet

Mnogo domaćica već sprema zimicu koja ne može da se zamisli bez kiselih krastavaca.
Da li ste znali zašto je dobro konzumirati ovo povrće u tom stanju?
Evo nekoliko razloga.
Mada se tokom procesa kiseljenja gubi vitamin C, postaje bogatije ostalim hranljivim sastojcima kao što su vitamini grupe B. Proces fermentacije prilikom kiseljenja potiče stvaranje dobrih bakterija i eliminiranje loših.
Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava četvrtinu šalice preporučenog dnevnog unosa povrća. Kiseli sok iz krastavaca utiče na smanjenje grčeva u mišićima kod muškaraca, pa je dovoljno popiti trećinu šalice.
Ova tečnost sadrži prirodne antioksidanse, naročito C i E, koji su dobri u borbi protiv slobodnih radikala, ali i za jačanje imuniteta.
Fermentirane namirnice, poput ovog povrća, pomažu u snižavanju šećera u krvi, a djeluju i kao probiotici na probavni sistem.
Izvor: ljepotaizdravlje.ba
Photo: Web izvor