Iz jednog lonca: Recept za najkremastiju tjesteninu bez grama sira i maslaca

Za pripremu ukusne kremaste tjestenine ne morate koristiti sir ni maslac. Zapravo ne morate koristiti više od jednog lonca.
Donosimo vam recept za finu i sočnu tjesteninu koja umjesto klasičnih mliječnih proizvoda koristi vegaterijanske zamjene: biljno mlijeko i prehrambeni kvasac pa ju mogu konzumirati i osobe koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Sastojci za 2 do 4 osobe: 
450 grama sušene tjestenine
600 ml povrtnog temeljca
600 ml bademovog ili sličnog biljnog mlijeka
400 grama cherry rajčica
40 grama svježeg špinata
2 žlice paste od rajčice
1 luk
2-3 češnja češnjaka
20 grama prehrambenog kvasca
sol i papar po želji
maslinovo ulje

Priprema: 

1. U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja, pa na njemu prepirjajte luk narezan na sitne komadiće. Za to će vam biti potrebno oko tri do pet minuta.

2. U lonac dodajte nasjeckani češnjak i pastu od rajčice, pa kuhajte još tri minute uz povremeno miješanje.

3. Dodajte cherry rajčice i kuhajte otprilike pet minuta dok se kožica ne počne odvajati od ploda. Posolite i popaprite po želji.

4. Ulijte u lonac povrtni temeljac, biljno mlijeko i sušenu tjesteninu. Sve dobro promiješajte.

5. Kada tekućina zavrije, poklopite lonac, smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj vatri oko desetak minuta, odnosno dok tjestenina “ne popije” veći dio tekućine iz lonca.

6. Potom ubacite u lonac špinat i miješajte sve dok listovi ne “povenu”.

7. Na kraju kuhanja dodajte prehrambeni kvasac i sve dobro promiješajte.

8. Posložite toplo uz sezonsku salatu. Dobar tek!