Italijansko istraživanje: Imunitet krda je mit i pogrešna strategija protiv koronavirusa

Uredništvo
Podaci ovog istraživanja dovode u pitanje strategiju nekoliko zemalja uključujući Švedsku koje nisu uvele karantin kao mjeru sprečavanja širenja pandemije.

Evropa je daleko od dostizanja nivoa izloženosti potrebnog za sticanje imuniteta krda, pokazalo je istraživanje italijanskog Instituta za političke nauke (ISPI). Belgija je na prvom mjestu liste jer je samo 6,2 posto stanovništva dosad zaraženo koronavirusom. Švedska nije uvela karantin, a uprkos tome ima svega 2,5 posto populacije zaražene koronavirusom. Šveđani su veoma daleo od 40 posto koje je obećao vodeći švedski epidemiolog.

“Čak i da su ove brojke potcijenjene za 50 posto, imunitet krda je fantazija. Niko ne zna šta će se dogoditi, moramo biti spremni, posebno za sezonu gripe koja počinje na jesen”, rekao je Carlo Rosa, šef kompanije DiaSorin koja se bavi proizvodnjom testova na koronavirus za Evropu.

Kako bi se stekao imunitet krda, koronavirusom mroa biti zaraženo više do 70 posto stanovništva, odnosno 28 puta više od trenutnog stanja u Švedskoj. Od pojave smrtonosne pandemije, Švedska je predvodila one koji su odlučili da ne uvedu karantin. Zbog toga je ova zemlja žestoko kritikovana nakon što je zabilježena veća smrtnost u odnosu na druge nordijske zemlje. U Švedskoj je dosad od koronavirusa umrlo 3.313 ljudi, u Norveškoj 224, a u Finskoj 271.

Svjetska zdravstvena organizacija je također kritikovala strategiju imuniteta krda, piše Russia Today.