Intervju mjeseca: Anja Stipinović

Play Now ovoga mjeseca je ugostio mladu, svestranu i ambicioznu Anju Stipinović.
Anja je glumica, redateljica predstava za djecu, radijska voditeljica, ali i diplomirani politolog,
te će predstaviti sebe u razgovoru koji slijedi, opisati kako se to mogu povezati gluma i njen fakultet, život u radijskom eteru, ali i mnogo više.
 1. Anja, prije nego se počnemo baviti svime čime se baviš ukratko se predstavi našim čitateljima.
Prije svega veliki pozdrav čitateljima vašeg portala, čast mi je i zadovoljstvo što ste u meni
vidjeli potencijal koji zaslužuje mjesto na vašem portalu… Zovem se Anja Stipinović, imam dvadeset i četiri godine i diplomirani sam politolog.
 1. Krenut ćemo prije svega od tvoje glumačke karijere, kako si počela glumiti, zašto i zašto baš gluma?
Moji prvi glumački koraci vezani su za vrtićku dob, još u vrtiću sam glumila na raznim priredbama. Moja igra kod kuće uglavnom se svodila na imitacije drugih. U ranom djetinjstvu sam redovito gledala Dnevnik i pamtila sve o čemu se u to vrijeme izvještavalo, a nakon Dnevnika ukućani su imali priliku odgledati moju imitaciju već spomenute emisije. Znala sam imena svih političara i pratila sam sve što se događalo na društveno-političkoj sceni naše zemlje, jasno tada ništa nisam razumjela, ali sam sve informacije imala u glavi. Kada se oformilo kazalište u Vitezu, odmah sam se učlanila i od prvih dana dio sam te priče koja traje nekih trinaest godina. Gluma je postala moj način života, moj ispušni ventil, bijeg od stvarnost i jednostavno ljubav koja godinama ne blijedi.
 1. Kakav je osjećaj stati pred publiku i dočarati im lika kojeg glumiš i koji ti je lik kojega si glumila najdraži? Zašto? S kojim od njih imaš najmanje sličnosti?
Teško se riječima može opisati osjećaj kada stanem pred publiku, uvijek prvenstveno igram
za sebe, ako sam ja zadovoljna i ako uživam na sceni i publika će uživati i bit će zadovoljna…
Ne mogu izdvojiti neki najdraži lik koji sam utjelovila, svi su jednako dragi i svaki ima posebnu priču i nisu nalik jedan na drugi. Vjerojatno najmanje sličnosti sam imala s likom seljaka iz komedije ”Predstava Hamleta u sela Mrduša Donja”.
 1. Gluma nije jedino čime se baviš, nekoliko si puta sjela u redateljsku stolicu, kada si shvatila da je i režija nešto čime se želiš baviti i koja je čar režije?
Zapravo nikada nisam pokazivala želju za režijom, ali voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez, Ivan Sajević je uvidio u meni neki potencijal i doslovno me nagovorio da počnem raditi s jednom od najmlađih grupa našeg kazališta, tako sam u redateljsku stolicu sjela sa šesnaest godina, i premijeru svoje prve režije imala upravo sa šesnaest. Od tada, pa sve do danas radim s djecom i režiram dječje predstave i režija je postala nešto što sam nakon glume jako zavoljela.
Režija ima posebne čari, i veliki je izazov baviti se time. Redateljski posao zahtjeva mnogo strpljenja, pogotovo, ako se radi s djecom ili adolescentima. Potrebno je izvući iz svakog glumca ono najbolje, dobro procijeniti koja uloga je za koga itd. Redatelj vodi računa o svemu, a glumac, samo o svom liku.
 1. Koji je proces nastanka jedne kazališne predstave i koliko vremena je potrebno da ju dovedeš do svoje krajnje vizije?
Pa to ovisi o mnogo faktora, ni jedna predstava se ne priprema isti vremenski period.
Za neke predstave je potrebno tri ili četiri mjeseca, a za neke i više od šest mjeseci.
Uglavnom se dječje predstave spremaju duži vremenski period, jer djeci treba više da
shvate lik koji igraju i da usvoje sve indikacije redatelja.
 1. Tvoja zaduženja u kazalištu ne staju na samo ove dvije opcije, pored glume i režije voditelj si i voditeljica najmlađe glumačke grupe u GKM Vitez, kakav je osjećaj raditi sa najmlađima?
Divan je osjećaj raditi s najmlađima, djeca su tako neiskvarena, možeš im se svidjeti ili ne,
ali oni ne znaju skriti svoje emocije. Rad s djecom pomaže da ono dijete u meni još uvijek živi. Naučili su me kako se veseliti sitnicama, kako ostati zaigran i iskren. Kroz rad s najmlađima
sam jako zavoljela djecu i jednostavno uživam biti u njihovom društvu.
 1. Dobitnik si i mnogih nagrada i priznanja, koje bi od njih izdvojila kao najdražu?
Možda sam ”čudna biljka”, ali ja nisam od onih ljudi koji imaju najdraže jelo, najdražu boju,
pjesmu itd. Radujem se zbog svega i sve više-manje volim. Svaka nagrada mi znači mnogo,
jer je dokaz da se trud isplatio i svakako je potvrda uspješnosti. Zbog toga ne mogu izdvojiti niti jedno priznanje, jer svako ima posebnu priču. A svaki pljesak publike je za mene novo priznanje. Ono koje je neprocjenjivo!
 1. Koje metode koristiš u radu sa najnovijim i najmlađim polaznicima i da li se zbog pristupa vidiš kao netko tko bi mogao raditi u školi ili na akademiji?
Moje metode rada su ustaljene i gotovo se ne mijenjaju, članove grupe koju vodim učim odgovornosti, da cijene i svoje, ali i tuđe vrijeme. Ulogu voditelja grupe smatram izuzetno ozbiljnom, jer imam odgovornost prema roditeljima koji su svoju djecu povjerili meni. Želim da su moji mali glumci pristojni, učim ih kako postati što bolji prijatelji i kako na najbolji način prihvatiti različitosti koje nas okružuju. Prilazim im kako prijatelj, pa tek onda kao autoritet. Volim surađivati s njihovim roditeljima, tako mogu reći, da su moje metode pedagoške, pa tek onda redateljske. Mogla bi raditi u školi, nemam problem s tim.
 1. Tijekom odrastanja javila se i ljubav prema politici pa si upisala Fakultet političkih nauka i tamo diplomirala, a uskoro ćeš dobiti i svoju master diplomu, kako je došlo do toga? Postoji li poseban razlog ili motiv za upis baš tog smjera i fakulteta?
Politika me je oduvijek zanimala i nakon glume to je bio moj drugi izbor. Nisam uspjela upisati Akademiju dramskih umjetnosti  i nakon pauze u trajanju od godinu dana, odlučila sam da
gluma ostane hobi, i upisala sam Politologiju na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Pokazalo se
kao odličan izbor, pronašla sam se u tome, iz godine u godinu moje zanimanje za politiku je
sve veće. Nadam se da ću kroz par mjeseci steći zvanje magistra Politologije. U tijeku studija opredijelila sam se za Međunarodnu politiku i diplomaciju i to je nekako ono što me najviše zanima, iako još uvijek ne radim u struci.
 1. Aktivna si članica jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, postoji li nešto u čemu bi se rado okušala kada je u pitanju rad u stranci? Za što bi se možda na toj budućoj poziciji zalagala?
Već neko vrijeme sam aktivan član najveće i najutjecajnije stranke Hrvata Bosne i Hercegovine. Hrvatska demokratska zajednica BiH bila je sasvim logično opredjeljenje s obzirom na moju struku. Trenutno sam član Predsjedništva OO Mladeži HDZ BiH Vitez, na funkciji tajnice.
Po prirodi sam jako ambiciozna i ne želim stati samo na ovome, a u budućnosti ću vidjeti
u kojem smjeru točno želim ići. Politika u našoj zemlji, ali i u regiji je među najomraženijim zanimanjima i teško kao pojedinac možeš djelovati, mislim da za sve ima vremena, samo
je potrebna želja i volja. Kroz kulturno – društveni angažman mislim kako sam jako doprinijela svom gradu, još se nisam umorila i spremna sam raditi još i više i bolje.
 1. Budući da su za tvoj uspjeh zaslužni trud i rad, te imaš što ponuditi, planiraš li se u bližoj budućnosti kandidirati za vijećnika?
Ovo ću shvatiti kao kompliment i zahvaljujem se. Lokalni izbori su nam za godinu dana,
tako da još uvijek ima vremena, ne želim o tome još. Ali, ništa nije isključeno.
 1. Perspektivna si, mlada i ambiciozna i iako si ostvarila veliki uspjeh u glumi ni tvoj politički uspjeh ne zaostaje. Održala si predavanje u Saboru, kakav je to osjećaj bio? Da li si se podrobnije upoznala sa stranačkim obavezama i dobila poneki dobar savjet od članova Sabora?
Teško možemo govoriti o nekom političkom uspjehu, jer ja još uvijek ne obnašam političku funkciju. OO Mladeži HDZ BiH Vitez u svom godišnjem planu ima već nekoliko godina
uvršten posjet nekoj od institucija izvršne ili zakonodavne vlasti. Ove godine smo sa trećim razredima Srednje škole ”Vitez” posjetili Sabor ŽSB i održali smo praktični sat politike, gdje
smo srednjoškolce uputili u sam rad Sabora, te smo ih upoznali s političkim sustavom BiH.
Meni, kao diplomiranom politologu je pripala čast održati predavanje na temu Političkog sustava, koji je zaista i konfuzan i zamršen i teško shvatljiv na prvu. Trudila sam se predavanje prilagoditi djeci i njihovim godinama kako bi što lakše shvatili sustav naše zemlje. Kolegica Dajana Maros, aktualna zastupnica u Saboru ŽSB je učenike upoznala s radom Sabora i podijelila je svoja iskustva. Dajanino predavanje je bilo svakako zanimljivije i živopisnije, jer je govorila iz vlastitog iskustva, slikovito i opisno. Predsjednik OO M H HDZ BiH Vitez Jakov Križanović, je podijelio svoja iskustva i trudio se odgovoriti na pitanja naših srednjoškolaca. Bilo je to zanimljivo iskustvo, uživali smo i mi, a i školarci.
 1. Kako istovremeno mogu ići kazalište i politika, sigurno postoje neke sličnosti, možeš li navesti neku od njih?
Iz mog iskustva se može zaključiti, kako se može balansirati i kazalište i politika. Neki smatraju
da je u politici plus, ako si dobar glumac, jer na političare se danas gleda kao na glumce i
lažove, ne bi se ja baš složila s tim. Gluma pomaže u javnom nastupu, pomaže u ostvarenju
bolje interakcije s publikom, pomaže u balansiranju treme pred javni nastup i to su ujedno i
glavne poveznice. Odnos s publikom je najvažniji, u oba slučaja.
 1. Pored svih obaveza svejedno se stigneš baviti i voditeljskim poslom na radiju Vitez, kako si se upustila i u te vode? Kada si odlučila da se želiš okušati i za mikrofonom u radijskom studiju?
Nisam odlučila, desilo se slučajno, i nikada se nisam zamišljala u ulozi novinara, niti radijskog voditelja, ali čudni su životni putovi. Znam da uvijek može bolje, i svakim danom se trudim biti
što bolja radijska voditeljica, jer znam da trebam još puno pure pojesti kako bi za sebe mogla
reći da sam dobra u tom poslu. Svakako je beskrajno zanimljivo, ekipa s kojom radim je sjajna
i od velike su mi pomoći. Radijski posao mi je odlična odskočna daska, upoznala sam mnogo
ljudi različitih zanimanja i usmjerenja, u središtu sam svega i imam informacije iz svijeta politike, sporta, kulture… to je svakako veliki plus. Naučila sam dosta novih stvari i sretna sam što su se ove kockice savršeno uklopile u dizajn mene kao svestrane i ambiciozne osobe.
 1. O čemu najviše voliš pričati u eteru, da li su ti prepuštene teme koje tebe zanimaju ili ponekad moraš stisnuti zube i govoriti o onome o čemu zapravo ne želiš?
U principu imam odriješene ruke, dakle mogu se baviti više-manje svim temama. Voljela bih više govoriti o politici, ali narodu je ionako dosta toga, pa se više baziram na zanimljive i opuštajuće teme, kao i na kulturu. Naravno uvijek postoje teme o kojima nikada ne bi govorila, ali publika je raznolika, treba svima ugoditi.
 1. Postoji li još neki projekt u kojem bi se željela okušati, možda neka grana umjetnosti ili politički izazov?
Želja mi je okušati se kao glumica u filmu ili seriji, a ne želim skrivati ni afinitete prema
političkim funkcijama, uostalom to je moja struka i bilo bi licemjerno kada bi skrivala tu stranu.
 1. Za kraj nam otkrij tajnu svog uspjeha i raspolaganja vremenom? Što bi poručila mladim ljudima koji se žele baviti glumom, politikom ili radijskim poslom?
Najvažnije je biti ustrajan i ne odustajati od svojih snova i želja. Teško organiziram svoje
vrijeme, jer imam doista mnogo obveza, i nekako najmanje imam vremena za sebe, ali ne žalim se.  Nakon fakulteta vratila sam se u rodni grad, u želji da uradim što je više moguće za Vitez,
na bilo koji način. Tek kad budem znala kako sam učinila sve što sam mogla, tada ću odustati..
to je ujedno i savjet svim mladim ljudima. Ne čekajte da vam netko drugi ostvari snove, počnite
ih ostvarivati sami, sve je moguće ukoliko doista želite. Počnite stvarati najbolju verziju sebe,
a tek onda gledajte na druge i ne uspoređujte se nikada s drugima..

 

Anja nam je na najbolji mogući način predstavila svoj život i karijeru kroz glumu, radijski posao
ali i politiku i zato joj Play Now još jednom zahvaljuje na povjerenju, ali i divnoj suradnji koja
će se zasigurno nastaviti i u budućnosti, te čestita na ostvarenom uspjehu. Želimo joj mnogo uspjeha u budućem radu.

 

Sve fotorafije pripadaju Anji Stipinović.

 

Matej Livančić