Harvard otkriva: Tajne za dobar odgoj djece

Pravi roditelj treba svoje dijete naučiti kako da bude zahvalno, pošteno, ljubazno i pristojno, pored toga komunikativno i brižno, a psiholozi sa Harvarda su nam otkrili pet tajni pomoću kojih to možemo i postići.
  1. Provodite vrijeme sa djecom – u igri i razgovoru
Dnevno posvetite vrijeme djetetu kako biste igrali njegove najdraže igre, pitajte ga pitanja o njegovom danu. “Kakav je bio tvoj dan? Koji je to dio tvog dana bio najbolji? Što si danas naučio” i mnoga druga pitanja.
2. Budite djetetu mentor i moralni uzor
Pokažite djetetu da se spremni priznati i ispraviti svoju pogrešku, da ste se spremni za nju iskupiti i pokažite mu kako kako da istu grešku izbjegne sljedeći put, pokažite djetetu zašto ste pogriješili i što ste iz te pogreške naučili.
3. Učite dijete da brine o drugima
Od malih nogu potrebno je dijete učiti da brine o ljudima koji ga okružuju i naglašavajte mu da je najvažnije da je on/ona ljubazan/na i sretan/na, pokažite djetetu kako će dobro razmisliti i uzeti u obzir sve faktore kada je riječ o odustajanju od nečega, bilo da se radi o hobiju ili prijateljstvu.
4. Sa djetetom vježbajte zahvalnost
Budite spremni dati zahvalnost djetetu, ali i primiti zahvalnost od djeteta, važno je da vi bude zahvalni jer dijete uči iz primjera. Potaknite razvoj razumijevanja prema prijateljima, obitelji, odgajateljima, učiteljima i drugim ljudima.
5. Stvarajte smisao šire slike kod djeteta
Potaknite dijete da uzme u obzir stanje i osjećaje drugih ljudi, pogotovo onih koji su osjetljivi, dajte mu dobar primjer kako će utješiti nekoga (npr. drugo dijete koje netko zadirkuje, koje je tužno ili usamljeno) i razgovarajte o “težim” temama kao što su poteškoće drugih, iskustva drugih i njihove navike.