EU kaznila Google sa 4,3 milijarde eura zbog monopola u svijetu aplikacija

“Google je iskoristio Android kao vozilo za cementiranje dominacije svoje platforme za pretraživanje interneta. Evropskim potrošačima uskratili su benefite efektivne konkurencije u sferi mobilnih telefona”, rekla je Margrethe Vestager, predstavnica Evropske komisije.

Komisija je saopćila da je Google prekršio zakon zahtijevajući od proizvođača da na svoje uređaje instaliraju Google Search i Google Chrome u sklopu uslova za korištenje Googleove prodavnice aplikacija – Google Play Store.

U saopćenju se ističe da je Google čak platio nekim kompanijama i mrežnim operaterima da na uređaje prije prodaje instaliraju spomenute aplikacije. Također, to je spriječilo proizvođače da prodaju uređaje koje pokreće alternativna verzija Androida.

Googleu je naređeno da obustavi tu praksu u roku od 90 dana ili će se suočiti s dodatnim kaznama.

Istraga Evropske komisije trajala je od 2015. godine. Inače, EU je znatno strožija od SAD-a i ostatka svijeta kada je riječ o kontroli velikih tech kompanija, posebno u kontekstu konkurentnosti, zaštite podataka i poreza.

EU je 2017. godine kaznila Google sa 2,4 milijarde eura zbog činjenice da je njihova tražilica naklonjena Googleovim shopping servisima. Apple, Amazon i Facebook su također kažnjeni zakonima Brisela.

Izvor:Klix.ba