Džindić: Ne može se razgovarati o “gašenju” Odluke o poskupljenja gasa

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da se na najavljenom sastanku sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo ne može razgovarati o storniranju ili gašenju Odluke o poskupljenje gasa od 29,23 posto, koju je donijela Vlade Federacije BiH piše Klix.ba.

“Ako je nešto drugo onda sjest ćemo i razgovarati. Odazvat ćemo se sastanku i vidjet ćemo koji su zahtjevi kantonalne Vlade. Tom prilikom predložit ću i određene koncepte uštede. Poznato je da u nabavnom lancu imamo dvije kantonalne firme po 300 uposlenika pa možemo vidjeti da reorganizacijom u okviru ove dvije kompanije napravimo pet do 10 procenata ušteda, pa da te uštede prelijemo na finalnu cijenu. Dakle to je jedna od opcija, a ostalo ćemo vidjeti nakon što Vlada KS kaže svoje mišljenje”, rekao je Džindić uoči sastanka, koji je za sutra zakazala Vlada KS povodom povećanja cijene gasa.

Govoreći o načinu na koji je došlo do promjene ove cijene podsjeća da je sredinom prošle godine kazao da postoje razlozi za povećanje od tri do pet posto.

“Ispunili smo obećanje koje smo tada dali – da u toku grijne sezone neće doći do povećanja. To dato obećanje koštalo je BH Gas i Vladu FBiH oko 8.000.000 KM. Dakle, BH Gas je u tom dijelu 2018. i početkom 2019. godine dao svojih novaca, osam miliona KM, građanima Sarajeva”, istakao je Džindić.