Društvene mreže kao glavni alat za dezinformacije, utjecanje na izbore i izazivanje panike

Šaljivi sadržaji s određenim rečenicima, lažno kreirane vijesti ili snimci izvađeni iz konteksta na Facebooku i Twitteru za svega nekoliko minuta dođu do miliona ljudi, kreiraju i izazivaju haos u državama te šire strah.
Od rata u Siriji do izbora u SAD-u
Prvaci u širenju straha putem propagande, lažnih informacija i dezinformacija bili su IDIL-ovci koji su montirali lažne video snimke na kojima su prikazivali ubistva stotine zarobljenika, ali su objavljivali i “liste za odstrel” s tačno navedenim imenima, prezimenima i adresama ljudi iz Australije, Kanade, Amerike, Evrope, Južne Koreje i nekih afričkih zemalja za koje se ispostavilo da su podaci preuzeti iz jedne poslovne baze podataka na internetu. Objavljeni su samo da bi izazvali strah i paniku među građanima ovih zemalja.Asistentica direktora za istraživanje i razvoj DFRLaba u Atlantskom vijeću Donara Barojan istakla je kako se sve zemlje koje imaju visok procenat korištenja interneta suočavaju s problemom lažnih informacija, a najranjivije su one zemlje i područja u kojima je nivo digitalne medijske pismenosti nizak ili u sistemima gdje se djeca od malih nogu uče da razmišljaju na jedan način, a ne kritički.

“Domaći i strani akteri pokušavaju iskoristi dezinformacije kako bi utjecali najčešće na ishod izbora. Analizirajući njihov rad primijetili smo da kreiraju veliki broj lažnih računa na Facebooku i Twitteru na kojima postavljaju određene sadržaje s ciljem miniranja političkih partija ili kandidata s ciljem da bude izabran neko druge. Koriste šaljive fotografije i kratke tekstove, te videa izvađena iz konteksta kako bi promijenili mišljenje kod birača i na taj način se miješaju u ishode izbora. Ali, izbori nisu jedino vrijeme kada se javlja ovaj problem”, naglasila je Barojan.

Njen tim je istraživao ultradesničarske mreže koje su vremenom postale međunarodnog karaktera. Radile su punom parom tokom izbora u Njemačkoj i Francuskoj, a Barojan ističe da, iako je njihov utjecaj bio minimalan, pokazali su da imaju kapacitet i moć.

S obzirom da ih razotkrivaju i javno objavljuju informacije o njima i njihovim sadržajima, i sami su bili meta napada.