Drama u Bihaću: Sukob migranata, policija pucala u zrak

Prava drama odvijala se sinoć u Bihaću kada je nakon masovne tučnjave migranata, policija morala pucati u zrak kako bi spriječila dalje sukobe, potvrđeno je danas iz Ministarstva unutrarnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Dogodilo se to oko 18.10 sati, a Policijskoj stanici Bihać prijavljeno je da je u Đačkom domu u Borićima gdje su smješteni migranti, izbio fizički sukob između dva migratna. Policijski službenici izašli su na mjesto događaja gdje je utvrđeno da je sukob izbio između F.F. rođen 1990 godine i S.R.rođen 1991.godine, obojica iz Irana i pri čemu je lice S.R. upotrebom drvenog predmeta nanio teške tjelesne ozljede osobi F.F. Uviđaj na mjestu obavili su istražitelji OKP PS Bihać.

Nakon ovog sukoba, oko 19.40 sati, Policijskoj stanici Bihać, ponovno se obraćaju zaštitari koji su na osiguranju Đačkog doma i koji su prijavili da je unutar kampa došlo do fizičkog obračuna više migranta te da ima ozlijeđenih osoba od kojih je jedna osoba zadobila ozljede upotrebom hladnog oružja.

Na mjesto događaja upućeno je nekoliko policijskih patrola koji su u razgovoru sa zaštitarima došli do saznanja da je prilikom podjele hrane, došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili paper sprej kako bi smirili situaciju, a osobe koje su započele fizički obračun udaljile su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su ozlijeđeni bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe paper spreja, prebačeni su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana liječnička pomoć, priopćeno je iz MUP-a USK.

Prilikom vršenja uviđajnih radnji od strane istražitelja OKP PS Bihać, i obavljenom razgovoru sa migrantima, došlo se do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca, te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretiraju migrante, navode iz policije.

Prilikom obavljanja razgovora sa migrantima iz Irana, više destina migranta nasrnulo je kako na iranske migrante tako i na policijske službenike i zaštitare koji su su osiguravali mjesto, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade đačkog doma, bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio živote policijskih službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma,saopćeno je.

O događaju upoznat je i tužitelj Kantonalnog tužiteljstva koji se očitovao da u navedenom događaju stiče obilježje kaznenog djela ”Nasilničko ponašanje“, a istražitelji OKP PS Bihać nastavljaju daljnji rad na identifikaciji osoba koje su počinile ovo kazneno djelo.