Dolazi glavni val ovosezonske gripe, izdata upozorenja stanovništvu

Iz institucija za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) navode da je, prema podatcima za period 205. – 2019. godina, moguće utvrditi i očekivati da će narednih nekoliko tjedana biti ključno i presudno za broj registriranih oboljelih od gripe ili akutnih respiratornih infekcija.

To je, kako ističu, razlog da se javnost još jednom upozori i podsjeti na važnost prevencije, te na mjere koje mogu onemogućiti, umanjiti ili ublažiti posljedice gripe.

Najveći broj prijavljenih oboljenja od gripe i drugih simptoma sličnih virozi, u sezoni gripe, u proteklih par godina, bio je od druge polovine siječnja do sredine ožujka.

Kretanje gripe i gripi sličnih oboljenja, ove sezone ima uobičajan tok kao i prethodnih godina, tako da u narednom periodu možemo očekivati povećanje broja oboljelih od gripe i sličnih viroza napominju iz INZ-a.

Simptomi gripe se mogu javiti zajedno ili odvojeno, pojedinačno, a oni su; temperatura veća od 38 C’, groznica, glavobolja, bol u mišićima, malaksalost, bol u grlu, curenje iz nosa, bolovi u stomaku, mučnina, povračanje i proljev.

Osobe koje imaju simptome gripe bez komplikacija i pogoršanja simptoma osnovne bolesti kod kroničnih bolesnika, trebaju ostati doma i liječiti se simptomatski – dakle snižavanjem temperature Paracetamolom ili Ibuprofenom, odmorom, ležanjem, unosom dovoljno tečnosti, poput čajeva, prirodnih sokova i sl.

Osnovne mjere samozaštite su izbjegavanje prehlađivanja i nagloh rashlađivanja organizma i izlaganja velikim naporima, uz nošenje tople, suhe i udobne odjeće i obuće, obvezne kape i šalovi preko usta ako je isuviše hladno, dobra tjelesna kondicija i ishrana obogaćena bjelančevinama, vitaminima i mineralima, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.