Deset najboljih vježbi i savjeta za ostanak u formi

Deset najboljih vježbi i savjeta za ostanak u formi
1. Pokrenite se 

Smislite zabavne aktivnosti koje će vas pokrenuti i uživajte u njima
Kada vježbate kroz zabavu, zaboravljate da je glavni cilj dovesti se u formu i jednostavno uživate. Upalite muziku i plešite kao da ste sami na svijetu, upišite se na Zumbu ili neku vrstu plesa ili se jednostavno igrajte sa vašom djecom.

2. Budite društveni

Društvene mreže mogu povećati vašu motivaciju na jako interesantan način. Pokrenite se i podijelite vaše rezultate vježbi na Facebooku, Twitteru ili Instagramu.

“Iznenadit će vas koliko će se ljuti uvezati”, kaže Ramsay, “javljat će vam se, takmičiti se sa vama i neće vas pustiti da propustite vježbanje”

3. Neka svijet bude vaša teretana

Istežite se u prodavnici dok dohvaćate stvari sa polica, koristite stepenice umjesto lifta. Ukoliko ste zapeli u saobraćaju, vježbajte donji dio stomaka tako što ćete ga naprezati pa opuštati.

4. Motivirajte sami sebe

Pozitivna motivacija vam može mnogo pomoći u procesu vježbanja. Pogledajte se u ogledalo i pronađite pozitivne stvari na sebi, te se motivišite da ih još više unaprijedite. Čestitajte sebi na svakom malom uspjehu.

5. Podijelite vježbu na više malih vježbica

Ukoliko ste jedni od onih koji strepe od duge vježbe, podijelite je na više malih. “Pet minuta tu, pet tamo – sve se to složi“ , kaže Ramsay. Istegnite se deset minuta prije tuširanja ujutro, šetajte 20 minuta za ručak, dižite tegove dok čekate da vam prokuha voda za makarone za večeru.

6. Istežite se

Ovo vas čini rastezljivijim, opušta mišiće i popravlja držanje. Nemate vremena za istezanje? Iskoristite period kada ležite u krevetu ili gledate TV.

7. Recite ne sportskim napicima

Sportske napitke piju samo profesionalni sportisti, a ukoliko vi to niste, prekrižite ih. Sportska pića su puna nepotrebih kalorija, zbog čega je Ramseyev savjet da probate vodu sa limunom.

8. Za brže rezultate povežite utege i kardio

“Za moje klijente koji su poznate ličnosti i kojima trebaju brži rezultati, kombiniram kardio i dizanje utega“, kaže Ramsay. Dok pedalate na biciklu u teretani, dodajte setove od 30 sekundi dizanja utega.

9. Nemojte prestati napredovati

Nemojte se prepasti izazovnih vježbi. Teške su s razlogom, jer će uroditi plodom. Kada je Ramsey pitao Cheyenne Jackson koje se vježbe najviše plaši, rekao je marinske vježbe, te sam mu zatim zadao da tu vježbu radi po 30 minuta pet puta u sedmici“ kaže Ramsey i dodao da je za šest sedmica bio drugačiji čovjek.

10. Izazovite sebe

Pojačajte vježbu svaki dan, produžite je za pet minuta. Ponovite neke vježbe više puta nego inače – da bi napravili promjenu.

“Trebali bismo forsirati sebe, ali ako je vježba toliko intenzivna da ne možete pričati i održati konverzaciju dok je radite, onda usporite“, kaže Ramsay.

Izvor:Kix