Danas počinje SFF

Danas će svečanim prijemom i ceremonijom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu početi
najveći filmski festival na ovim prostorima, Sarajevo Film Festival, koji će sljedećih osam dana učiniti Sarajevo centrom regije.
Tako će festival otvoriti film “Sin” redateljice Ines Tanović koji će istovremeno biti prikazan
i u Narodnom pozorištu, ali i Ljetnom kinu Raiffesen.
I ove će godine kao i prethodnih, crvenim tepihom, odnosno jedinstvenim bosanskim ćilimom, prošetati mnoge bosanskohercegovačke, regionalne, ali i svjetske zvijezde. Tako će posjetitelji imati priliku vidjeti Alejandra Gonzaleza Inarritua, višestrukog oskarovca, Gaela Garciu Bernala, Rubena Ostlunda, Nadava Lapida, oskarovce Pawela Pawlikovskog, Eugenia Caballera.
Na ovogodišnjem festivali premijeru će imati rekordan broj filmova, čak 270 koji će biti prikazani unutar osamnaest različitih kategorija, od kojih će 68 imati svjetsku premijeru, a 12 međunarodnu. Filmovi su svjetske produkcije pa će biti prikazani filmovi iz 56 zemalja.
Za Srce Sarajeva takmiči se pedeset i tri filma iz četiri kategorije: igrani film, dokumentarni film, kratki i studentski film. Dvadeset i dva filma iz takmičarskog dijela imat će svjetsku premijeru,
četiri će imati međunarodnu i dvadeset i pet regionalnu premijeru.
Mnogi posjetitelji moći će uživati u Open Air programu u sklopu kojeg će moći pogledati
mnoge filmove svjetske produkcije kao što su “Sin” Ines Tanović, “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina i mnoge druge.
Ove godine SFF se održava pod pokroviteljstvom UNESCO – a, te također kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar u kategoriji kratkog filma.
Photo: Web izvor