Danas kod Banje Luke postrojenje nove jedinice MUP-a RS pod imenom Žandarmerija

Ova jedinica je formirana, kako su naveli iz entitetske policije, zbog unapređenja sigurnosti RS-a, njenih građana i imovine.

“Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava Republika Srpska, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata”, saopćeno je.

Promociji će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjh poslova Dragan Lukač i direktor Policije Darko Ćulum.

Formiranje jedinice Žandarmerije dolazi nakon što nije uspjelo formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske. Mnogi smatraju da se radi o istom formatu, ali drugačijeg naziva.

Ovaj čin dolazi nakon nedavnih najava iz RS-a o formiranju ove jedinice, nakon čega su iz ambasada SAD-a i Velike Britanije stigle poruke kako će tražiti
pojašnjenja o ovome. Ostaje da se vidi da li će reagirati nakon današnjeg predstavljanja nove jedinice MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je nakon pritisaka krajem juna prvobitno odlučilo da neće uvoditi rezervni sastav policije u ovom bh. entitetu, a odluka o tome da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS pozdravila je Ambasada SAD-a kazavši da je to korak u pravom smjeru.

Izvor photo:Hayat.ba