Hit enter to searchOverlay or ESC to close

Da li su zgrade u Bosni i Hercegovini otporne? Potres do 6,5 po Richteru je podnošljiv, a sve iznad…

Zemljotres jačine 5,4 stepena prema Richterovoj skali zatresao je Bosnu i Hercegovinu jutros u 10:20 sati. Epicentar je bio na području Hercegovine, 11 km od Nevesinja i 77 km južno od Sarajeva na dubini od 10 km. Garibija se osvrnuo na veliki potres u Banjoj Luci i rekao kako su od tada uvedene mnoge mjere opreza.

Od potresa u Banjoj Luci promijenio se zakon, pa se počelo obraćati još više pažnje na ovakve detalje prilikom građenja. Zgrade koje su građene poslije toga rađene tako da budu stabilne, dobre, fleksibilne… Kad to kažem, mislim posebno na više zgrade koje su građene tako da mogu podnijeti ta seizmička pomjeranja”, objašnjava Garibija kazavši kako stanari nebodera nemaju razloga za brigu.

Dodaje kako Sarajevo ima sreću što u blizini ima Treskavicu koja upija svu energiju i otpušta grad od nje. Garibija to naziva “izdisajem” koji umnogome pomaže Sarajevu kada je riječ o ovakvim situacijama.

“To je opet Božije davanje. Treskavica se tako zove jer se stalno trese i otpušta svu tu energiju koja bi inače bila u zemlji ispod Sarajeva. Ali opet, važno je naglasiti i da Sarajevo ima kvalitetnu gradnju još iz vremena austrougarske i otomanske izgradnje”, kaže.

Naglašava da su bosanske kuće građene tako da budu fleksibilne i da mogu podnijeti velike potrese. Kao arhitekta i inžinjer ističe kako Sarajevo ima sreću što su svi objekti izrazito stabilni, ali i kako nema razloga za brigu.

Photo/N1