Da li su lideri EU Zapadni Balkan stavili na StandBuy, nova se deklaracija o proširenju se ne spominje

Umjesto Velike Britanije sada se Francuska uz Njemačku aktivnije uključila u politiku i problematiku Zapadnog Balkana. Ipak, Francuska nije blagonaklona kada je u pitanju novo proširenje Unije, iakoje predsjednik te zemlje Emmanuel Macron poručio da će se ta zemlj aaktivnije uključiti u problematiku Zapadnog Balkana. Sada se nameće pitanje koliko EU svojim nedjelovanjem ostavlja prostora za intenzivniji utjecaj Rusije, a u posljednje vrijeme i Kine na Zapadnom Balkanu.Da EU ne planira konkretnije poteze u procesu pozivanja zemalja Zapadnog Balkana u Uniju pokazuje i primjer Sjeverne Makedonije, koja uprkos dogovoru sa Grčkom još uvijek nije dobila zvaničan datum za početak pregovora o pridruživanju.

Pregovori Srbije i Kosova sve više nazaduju, a BiH još uvijek čeka mišljenje Evropske komisije na odgovore iz Upitnika.

Lideri Evropske unije sutra će u Sibiu usvojiti deklaraciju koja predviđa put unije u narednom periodu. Deklaracija se sastoji od 10 tačaka, među kojima se ne spominje proširenje. Ključne poruke su da će Evropa ostati ujedinjena, stabilna i da će štititi svoje građane, razvijati ekonomiju i dalje se uvezivati.

Upravo se danas i sutra u Tirani održava Samit Brdo Brijuni, kojeg su 2013. pokrenule Slovenija i Hrvatska, a na kojem će pored zemalja Zapadnog Balkana učestvovati i Poljska te visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, koji je šansa da se pošalje poruka da je Zapadni Balkan neizostavni dio jedinstvene Evrope, te da EU mora napraviti jasan plan pristupanja i uvjeta u što kraćem periodu.