Da li je koronavirus “vratio” žene u ’50-te godine prošlog stoljeća

Uredništvo
Njihovi podaci prije pandemije koronavirusa pokazali su da je 27 posto majki odrađivalo većinu posla oko djece, dok se ovaj broj za vrijeme pandemije popeo na oko 45 posto, piše Guardian.

Istraživači su otkrili i da 72 posto majki sebe opisuju kao glavnog dežurnog roditelja, te da se tako vidi još 67 posto žena koje rade. Sedamdeset posto njih bilo je odgovorno za djetetovu online nastavu.

Autorica studije Ali Lacey kazala je da je tako ukupno tri četvrtine mama preuzelo ulogu glavnog roditelja koji o svemu brine.

“Društvo se vratilo na način života ’50-tih, što će imati ozbiljne posljedice. Svi smo ovih mjeseci čuli za neku ženu koja se ujutro budi u pet da ‘malo pospremi’ iako radi tek od devet, koja uz posao od doma brine o djeci, igra se i zabavlja ih ili im pomaže u online nastavi (ili oboje) i navečer još dovršava svoje zaostatke “, kazala je Lacey.

Budući da muškarci više zarađuju od žena njihov je posao zbog toga prioritetniji.

Koautorica studije Kathryn Lester kazala je i da će zbog svega toga pandemija kronavirusa una zaditi napredak koji su žene kroz historiju postigle.

“I u normalnim okolnostima žene često podnose veći teret brige o djeci i domaćinstvu, ali ova studija pokazuje da bi pandemija mogla dodatno proširiti postojeći jaz među spolovima i pogoršati već prisutne socijalne i rodne nejednakosti”, kazala je Lester.

Zanimljivosti hr
Photo web ilustracija