Ceste Federacije BiH kreću u proces obnove jednog od najvažnijih tunela u državi

Rekonstrukcija odnosno sanacija tunela Ivan, na cesti M17, dionica Tarčin-Konjic, radit će se na ukupnoj dužini od 646 metara.

Ceste Federacije BiH od ponuđača traži usluge tehničkog projektiranja u građevinarstvu za objekte niskogradnje, a vrijednost ugovora je nešto veća od 173.000 KM uz rok predaje dokumentacije 12.2.2020. godine.

Pretpostavlja se da će nakon projekta biti poznata cijena rekonstrukcije te da će potom biti raspisan tender za izvođenje radova čiji početak, odnosno datum i rok za kraj zahvata ne može trenutno biti određen.

Podsjetimo, tunel Ivan je vjerovatno najvažniji tunel na nekoj magistralnoj cesti u državi, pa je njegova obnova od ključne važnosti za sigurnost putnika. Sama rekonstrukcija će nedvosmisleno utjecati na frekvenciju odvijanja saobraćaja.

Ako je suditi prema priči koju prati obnova tunela Vranduk, jednom kada obnova tunela Ivan započne, vozačima će biti potrebni čelični živci, posebno ako se uzme u obzir da je prosječni dnevni intenzitet saobraćaja veći od 8.000 vozila dnevno.