“Čarobna lampa” predstavlja BiH na Internacionalnom festivalu u Turskoj

Na festivalu će nastupiti najpoznatija imena savremenog svjetskog lutkarstva iz Kine,
Španije, Tajvana, Portugala, Irana, Italije, Hong Konga i domaćina Turske.
Predstava “Čarobna lampa” će između 1. i 5. novembra biti izvedena na dvije festivalske lokacije. “Čarobnu lampu” režirao je Cengiz Ozek, profesor, reditelj, glumac i trenutno jedan od najvećih poznavalaca Karađoz teatra.
Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a gostovala je na Malom MESS-u
i trenutno je jedna od vodećih dječijih predstava Pozorišta mladih Sarajevo. Objavljena je
i ilustrovana knjiga po motivima predstave u izdavaštvu Grafike Šaran i Tropik distribuciji.
Ovo je prvo gostovanje Pozorišta mladih Sarajevo izvan BiH u protekle četiri godine.
“Čarobna lampa je magična predstava po motivima arapske folklorne naracije o duhu koji ispunjava želje, radjena je u maniru teatra sjena, sa arhetipskim likvima Karagoza i Hadživata,
ali u bosanskoj adaptaciji i modernoj verziji tehnološki adekvatnoj digitalnom dobu”, rekla je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.
U predstavi igraju Mario Drmać, Anita Memović Kajasa i Elma Ahmetović. Adaptaciju su radili Ivana Golijanin i Segor Hadžagić, dizajn Furkan Hizir, a autor teksta, muzike i scenografije je Cengiz Ozek. Asistent režije je Rufat Mammadli, a za scenografiju je zadužen Mirjana Čistopojski. U Istanbulu, pored članova ansambla, predstavu tehnički i umjetnički realiziraju Ismir Fazlić i Segor Hadžagić.
Pokrovitelj gostovanja i predstavljanja Bosne i Hercegovine na ovom međunarodnom kulturnom događaju je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.
(Klix.ba)