Brak s vremenom postaje sretniji

Brak je često izvrgnut znanstvenim istraživanjima, kako njegov sociološki aspekt, tako
i psihološki i emocionalni, ali nemaju sva istraživanja sretan kraj. Međutim, istraživanje provedeno na Sveučilištu Barkley govori nam drugačije. Jako ugledan profesor psihologije
na ovom fakultetu, Robert Leverson, proveo je istraživanje koje se vršilo na 87 parova koji su
u braku između 15 i 35 godina. Od istraživača se tražilo da parove prate kroz 13 godina, a svaki par je testiran tri puta u razmaku od 3 do 6 godina.
Istraživanje se provodilo snimanjem privatnih razgovora, a teme razgovora bile su one
o kojima parovi ne govore često ili se ne slažu. Faktori vrednovanja istraživanja bili su
podsvjesni kao što su boja glasa, izraz lica, geste i mnogi drugi.
Istraživanje i njegov zaključak objavljeni su u časopisu Emotion i u zaključku se navodi kako
su prve godine braka najteže jer se oba supružnika tek prilagođavaju i pronalaze i da se upravo
u ovoj fazi dešava najviše sukoba. Nakon prvih godina braka dolazi humor, šale u zajedničke navike, a sve se manje kritika usmjerava na partnera.
Ovim istraživanjem znanstvenici su pobili tezu kako s vremenom emocije izblijede i polako nestaju, a ono što zasigurno postaje čvršće kako vrijeme prolazi jest poštovanje, humor i dobro slušanje.
Ono što se još može zaključiti iz istraživanja jest da stariji parovi ni u kojem slučaju više ljubavi od mlađih. U jednakoj su mjeri stariji i mlađi bračni parovi iskazivali ljubav dajući komplimente, pa nije srušen mit “o zreloj ljubavi”.
Ipak, na istraživanja postoje kritike a one se tiču broja parova u istraživanju, zatim nedostatka podataka što se dešava u drugim kulturama, vjerama i nacijama. Osim toga u istraživanja nisu uključeni istospolni brakovi ili supružnici koji već idu na bračna savjetovanja.