Borci blokirali cestu ispred Parlamenta FBiH, počela sjednica Zastupničkog doma

12:52 Borci ispred zgrade Parlamenta FBiH strpljivo i mirno čekaju ishod današnje sjednice Zastupničkog doma koja je u toku. Delegacija boraca je u zgradi Parlamenta FBiH, a njen član Drago Grbavac je kazao da su zahtjevi te populacije odranije poznati i ostaju nepromijenjeni. Dodao je da jedan od zahtjeva podrazumjeva objavu javnog registra boraca, jer je, kako kaže, broj onih koji su u međuvremenu stekli određeni borački status daleko veći od stvarnog broja branitelja/boraca.

12:09 Borci su uzvikujući “lopovi, lopovi” i “hoćemo registar” počeli gurati ogradu koja se nalazi ispred zgrade Parlamenta FBiH.

12:00 Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Sjednica je počela s više od sat zakašnjenja, a u međuvremenu su poslanici Kluba HDZ-HNS saopćili da neće prisustvovati. Predsjedavajući Edin Mušić, otvarajući zasjedanje, rekao je da prisustvuje više od 50 poslanika (od ukupno 98). Prisutni su i predstavnici boračkih udruženja.

Okupljanje boraca u ulici Hamdije Kreševljakovića počelo je uoči vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će danas biti razmatran Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica po hitnom postupku te Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čiji je predlagač zastupnik SDA Ismet Osmanović.

Na proteste su stigli borci iz svih krajeva BiH. Kako kažu, ni Parlamenta FBiH niti države BiH danas ne bi bilo da nije bilo boraca.

“Borci su preskromni u svojim zahtjevima. Danas mnogi rove po kontejnerima i čekaju ostvarenje svojih prava koja su nam oduzeli novim Zakonom o PIO-u. Prevarili su nas novim zakonom. Okrenuli su nam leđa”, kazao je Sakib Klopić iz Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Bivši borac Darinko Boto u Sarajevo je stigao iz Ljubuškog.

“Vrapci na granama više znaju šta mi tražimo, a oni što bi nas trebali pogledati, lažu nas i varaju. Tražimo ispunjenje naša tri zahtjeva koja su nam obećali ispuniti prošle godine. Dali su nam kukavičje jaje. Diskriminacija po dobnoj granici za penzionisanje za nas je neprihvatljiva. Parlament FBiH danas mora preuzeti odgovornost. Želimo decidno određena prava boračkog dodatka. Zauvijek se mora stati ukraj finansiranju svih boračkih udruženja iz FBiH”, istakao je Boto.

Enis Pašćanbegović iz Turbeta istakao je kako je Salko Bukvarević ministar politike, a ne ministar boraca.

“Ko prizna borce, taj će dobiti izbore. Politika nas je sve posvađala. Brat s bratom ne priča zbog stranaka koje nas uništavaju. Moje pitanje je dokle će nas više zamajavati i praviti od nas socijalne slučajeve. Ovo je cirkus. Neko se igra s našim životima i našom egzistencijom. Lako je biti ekonomista s milionima. Borci su prave ekonomiste. Valja prehraniti porodicu, djecu u školu poslati, platiti račune… Pa kako ih nije sram. Neka izađu na ulicu i čuju šta im imamo reći. Ovo više nije normalno”, rekao je Pašćanbegović.

Borci ispred zgrade skandiraju prozivajući parlamentarce, a uz sebe imaju brojne rekvizite, od zastava do sirena.

“Nismo došli da se slikamo, već da se borimo za naša prava”, poručuju borci na razglas.

Kako kažu, zaslužili su, u najmanju ruku, normalan život.

Borci traže javno objavljivanje registra boraca, 6 KM po danu učešća u ratu bez diskriminirajućih odredbi iz važećeg zakona i ukidanje finansiranja boračkih udruženja na federalnom nivou.

Zgradu i ulaz u Parlament FBiH osiguravaju brojni policijski službenici.

Izvor:Klix.ba