“Body Merry”, koja brzo ubija, stigla i na ulice BiH!

Ovisnička scena značajno se promijenila u posljednje vrijeme pa upotreba narkotika poput heroina bilježi konstantan pad, a raste upotreba sintetičkih droga. Stručnjaci kažu da je samo u posljednje dvije godine na tržištu Balkana zaplijenjeno više od 20 novih droga, a vjeruje se kako ih je na ulicama mnogo više.

Među novim drogama najčešće se spominju mefedrin (mjau-maju ili spice droga), čarobni zmaj (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše), ketamin (zamjena za kokain), crna mamba (podsjeća na kanabis) i cloud nine (polusintetička droga koja se radi od soli za kupanje).

Nova biljna mješavina zelene boje, djelovanja sličnog kao marihuana, ali čak 100 puta jačeg, pojavila se nedavno u susjednim zemljama. Dileri i narkomani tepaju joj “jagoda”, “kupina” ili “bladi meri”. Zabrinjavajuće je da za novom drogom poseže sve veći broj ljudi, ne znajući da “bladi meri” vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti. U Srbiji je ova droga već uzela prve žrtve. Istražitelji za narkotike muku muče da joj stanu ukraj, jer konzumenti lako dolaze do “bladi meri”. Drogu kupuju od uličnih dilera, preko interneta, pa i u nargila barovima.

Nova droga alarmirala je i naše inspektore, kojima je posao otežan i zbog činjenice da postoji više od 700 raznih naziva sintetičkih droga, od kojih većina stiže i na tržište BiH piše Dnevni Avaz.