BiH se obvezala da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela

Sporazumom su jasno utvrđena pravila za istraživanje i korištenje svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.Bosna i Hercegovina se obvezala ratificirati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Treba istaknuti i da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države u svijetu dobila obvezu taj sporazum prihvatiti, odnosno ratificirati, za što su državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma dali suglasnost. “Istraživanje i korištenje svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, provodit ćе se za dobrobit i u interesu svih zemalja, bez obzira na stupanj njihovog ekonomskog iii znanstvenog razvoja i predstavljat čе područje cijelog čovječanstva”, navodi se između ostalog u Sporazumu, piše Klix.

Pojednostavljeno, ugovor predstavlja jamstvo da niti jedna zemlja na svijetu, u slučaju da ima programe za istraživanje Mjeseca ili drugih nebeskih tijela, neće prisvajati dio svemira koji otkrije, posjeti ili istražuje. “Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, bit će slobodan za istraživanje i korištenje svim zemljama, bez ikakve diskriminacije, na osnovu jednakosti i u skladu s medunarodnim pravom, te ćе postojati slobodan pristup svim područjima nebeskih tijela.

Postojat ćе sloboda znanstvenog istraživanja u svemiru, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, a zemlje će olakšati i ohrabriti međunarodnu suradnju u takvim istraživanjima. Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja Iii okupacije, iii bilo kojim drugim sredstvima.”, navedeno je.