Hit enter to searchOverlay or ESC to close

BiH / Investicije: Rusi odustali od izgradnje hidrocentrala na Vrbasu kod Laktaša

Projekat izgradnje četiri kaskadne hidrocentrale, koje su trebale da budu locirane na donjem toku rijeke Vrbas kod Laktaša, obustavljen je zbog neisplativosti, potvrđeno je Nezavisnim u Ministarstvu energetike i rudarstva RS.

Naime, kako su objasnili, ruski partneri, koji su trebali da izgrade centrale, obavijestili su Vladu RS da su nakon obavljene analize zaključili da projekat nije isplativ.

„Nakon završetka dodatnih istraživanja i analize dostupnih informacija, prema informacijama koje smo dobili od ruskog investitora, studija ekonomske izvodljivosti je pokazala da projekat za njih nije isplativ“, rečeno je.

Međutim, kako je napomenuto u Ministarstvu, Rusi su potvrdili zainteresovanost da ulažu u druge hidroenergetske projekte u RS.

„Potvrdili su interes i za istraživanje mogućnosti realizacije drugih hidroenergetskih projekata u RS“, naglasili su u Ministarstvu.

Podsjećanja radi, u septembru prošle godine su Petar Đokić, tadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva RS, i Leonid Černigov, generalni direktor ruske kompanije Rakurs inženjering iz Sankt Peterburga, potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje četiri kaskadne hidroelektrane na Vrbasu, ukupne snage 86 MW.

Planirana je gradnja hidroelektrana Trn, Laktaši, Kosjerevo i Razboj. HE Trn bi imala instalisanu snagu 24,01 MW sa prosječnom godišnjom proizvodnjom 139,90 GWh. Instalisana snaga HE Laktaši bila bi 16,18 MW, uz prosječnu godišnju proizvodnju od 95,2 GWh. Planirana instalisana snaga HE Kosjerevo je 13,3 MW, a prosječna godišnja proizvodnja bi iznosila 102 GWh. HE Razboj imala bi instalisanu snagu 16,50 MW i prosječnu godišnju proizvodnju 102,1 GWh. Kako je tada saopšteno, investicija bi bila vrijedna oko milijardu maraka, a u periodu od narednih godinu dana Rusi su trebali da izvrše analize i studije, kako bi se pokazala isplativost samog projekta.