Beauty navike zbog kojih imate više štete nego koristi

Naša koža svakodnevno je izložena mnoštvu štetnih utjecaja od kojih se konstantno moramo braniti. Zagađen vazduh, sunčevi zraci i brojni drugi prirodni faktori mogu trajno oštetiti kožu i priuštiti nam učestale posjete dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti popraviti učinjenu štetu. 
Kako biste sami doprinijeli zaštiti i njezi kože, obratite pažnju na sljedeće loše navike:
1. Vjerujete da je svaki proizvod prirodne kozmetike dobar izbor za vas
Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno uticati na našu kožu,  mogu biti i podjednako štetni za nju. Najbolji primjer je vrlo popularno kokosovo ulje koje se preporučuje u svaku svrhu, dok o njegovim štetnostima malo ko govori. Naime, kokosovo ulje  može da zapuši pore i može biti glavni krivac za akne.
2. Koristite proizvode za djecu
Iako je namijenjeno djeci, ne znači da je namijenjeno i vama. Dječji proizvodi često sadrže dodatne mirise koji mogu iziritirati vašu osjetljivu kožu.
3. Sami ručno cijedite akne
Odolite ovoj potrebi kada god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se koža i nadražiti.
4. Prečesto koristite piling
Čak i ako nemate problem s aknama, piling je tretman koji bi trebalo da obavljate najviše dva puta nedjeljno i to što je blaže moguće. Prejako utrljavanje pilinga na kožu lica izaziva iritacije i osjetljivost.
5. Tuširate se vrućom vodom
Vruća voda isušuje kožu u velikoj mjeri. Kako biste podstakli cirkulaciju i izbjegli pretjerano isušivanje kože, tuširajte se naizmjenično hladnom i toplom vodom.
6. Koristite vlažne maramice za skidanje šminke
Upravo vlažne maramice mogu biti krivac za alergijsku reakciju. Zamijenite ih blagim gelom za umivanje i micelarnom vodom.
7. Dešava vam se da zaspite sa šminkom
Osim što se na ovaj način mogu začepiti pore, ostavljate kožu da se cijelu noć bori s prljavštinom koja se nakupila tokom dana.
8. Koristite preveliku količinu proizvoda ili previše različitih proizvoda
Ni jedno ni drugo nije dobro za vašu kožu. Ne bi trebalo previše eksperimentisati s različitim proizvodima jer vam to može donijeti više štete nego koristi. Isto tako, pridržavajte se količine proizvoda koja je određena na ambalaži.
9. Pretjerano ste izloženi suncu
Pretjerano izlaganje suncu nije dobro čak ni u slučaju kada ste prethodno nanijeli zaštitni faktor. Direktno izlaganje suncu treba izbjegavati u najtoplijim dnevnim satima, a vitamin D konzumirajte putem suplemenata.

 

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba