Apple predstavio iOS 13

Apple je prvog dana WWDC konferencije otkrio iOS 13 i njegove najvažnije značajke kao i uređaje koji će isti dobiti. Evo što sve znamo o novom Appleovom sustavu.
Dark Mode
Novi iOS 13 donijet će mračnu temu na uređaje koju korisnici već duže vrijeme žele. Ova značajka će učiniti to da sve ono što je bilo bijelo odnosno svijetlo sada postane tamno. Dobro, nije baš u potpunosti crno, ali je tamno sivo i biti će dostupno u svim sistemskim aplikacijama. Ovaj Dark Mode mogao bi donijeti i uštedu u potrošnji energije.
Bolje performanse
Novim optimizacijama će iOS 13 aplikacije biti 50% manje, a njihova ažuriranja za 60% lakša. Apple je također naveo i 30% brži Face ID.
Nove Poruke, Mailovi, Bilješke, te Podsjetnici
Sve navedene aplikacije dobit će kako i vizualnu tako i funkcionalnu nadogradnju. Pa će korisnici iMessage aplikacije moći dijeliti svoje ime i profilnu sliku, te Memojie. Mail donosi podršku za rich mail formatting pa će se korisnicima pružiti bolje opcije formatiranja maila. Bilješke če dobiti galerijski prikaz bilješki, a Podsjetnici će sada koristiti automatsko određivanje vremena i lokacije, te ćete moći tagovati prijatelje i suradnike.
Tipkovnica će podržavati “svajpanje”
Appleovi uređaji će tek iOS-om 13 dobiti nadogradnju pisanja poruke klizanjem prsta od slova do slova, što Androidi imaju već godinama, pa će Apple ovu opciju nazvati Quick Path.
Nova Foto aplikacija
Foto donosi inteligentnije sortiranje fotografija i ekstenzivniji set alata za obradu istih što će zapravo “ukopati” sve aplikacije iz iTunesa koje nude iste opcije.
Apple Karte
Nadogradnjom ove aplikacije Apple obećava bolji prikaz adresa, cestovnih i pješačkih puteva do kraja ove godine se to odnosi na SAD, a do 2020. godine za neodređen popis zemalja. Novost je i 3D pregled na razini ulica.
Sign in with Apple
iOS 13 donosi novu opciju prijave u razne aplikacije i web lokacije koristeći se jednostavno Apple ID-em. Apple će kreirati privremen email adrese za prijavu na razna mjesta što će omogućiti i lakšu borbu sa spam porukama.
Sljedeći uređaji će biti kompatibilni sa iOS-om 13: iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE,
iPod Touch (7th generation).