Ako roboti budu radili umjesto nas, hoće li i voditi ljubav, pitaju studenti

Studenti Grafičkog odsjeka ALU već su dobili prva tri eseja o 2068., a neki su radili i unaprijed, na temama koje su im uzbudljive.

Potrebno je mnogo znanja, ali i iskustva da se shvati svijet u kojem živimo – sada i ovdje. A kada se pogled usmjeri u budućnost, u svijet u kojem vrijeme ubrzava i koji se mijenja onako kako to nisu mogli zamisliti ni naši roditelji, a kamoli neke prošle generacije, tada to znanje mora biti “na n-tu potenciju”. I treba mu dodati maštu i obilje vizionarskih sposobnosti.
Strah zbog umjetne ljubavi Pokrećući multimedijski projekt 2068. Pogled u budućnost Hrvatske i svijeta, uredništvo Večernjeg lista viziju budućnosti stavilo je u ruke vrhunskih stručnjaka za pojedina područja ljudskog djelovanja. Svatko od njih napisat će esej o tome kako ćemo živjeti za 50 godina, kako ćemo voljeti, ratovati, liječiti se, obrazovati… No to su tekstovi, a priča u novinama nije potpuna i ne funkcionira bez slike. Ali čime i kako ilustrirati budućnost, i to onu koja je punih 50 godina ispred nas? Za rješenje ovog problema pomoć smo potražili na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i naišli na sjajan odaziv. Studenti će nacrtati svoju viziju budućnosti, a već sutra, uz prvi esej, onaj koji je Slaven Letica napisao o budućem poimanju ljudskih odnosa, ljubavi, spolnosti, roditeljstvu… objavit ćemo prve studentske radove. Već sada smijemo reći da su ta djela umjetnika u nastajanju nadasve uzbudljiva i poticajna za detaljne analize.

(Večernji.hr)