6 savjeta za lagan i “no stress” dan na poslu

Svjesni smo činjenice koliko je današnji način života užurban. Jurimo iz kuće na posao, borimo se sa mnogobrojnim obavezama i imamo osjećaj da nam dan nema 24 sata. Kako bi uspjeli bolje i produktivnije da organizujete i opušteno obavite sve što vam je na rasporedu, a uz to ne iscrpite baš svu svoju energiju, primijenite sljedeće savjete:
1. Probudite se uz energičnu i veselu muziku
Ne dopustite da vam od ranog jutra glasan i nesnosno dosadan alarm pokvari raspoloženje. Umjesto alarmom, probudite se s nekom veselom i pozitivnom pjesmom koja će vam izmamiti osmijeh na lice i napuniti vas pozitivnom energijom.
2. Odradite kratko istezanje ili jogu
Kako biste se i fizički osjećali odlično, uzmite 15-20 minuta i dobro istegnite cijelo tijelo. Ako ste pobornik joge, odlučite se za lagane vježbe koje vas neće umoriti već samo pripremiti za nadolazeći dan.
3. Sredite listu obaveza
Bilo od kuće ili s posla, uzmite deset minuta prije početka radnog dana i sredite listu obaveza za ostatak dana ili za sutrašnji dan ako ste za danas već napravili raspored. Ako na kraju nedjelje uspijete obaviti sve obaveze koje ste sebi zadali, nagradite se za odlično obavljen posao.

4. Uzmite pauzu

Tokom dana uzmite barem dvije pauze po 15-20 minuta kako biste odmorili mozak i pustili teške misli. U pauzi u kojoj ne jedete, pojedite red crne čokolade ili šaku orašastih plodova kako biste poboljšali koncentraciju i kako biste se što uspješnije fokusirali na posao.

5. Odradite trening

Nemojte dopustiti umoru da vas svlada i odradite trening koji će vam biti samo od koristi. To ne mora biti nikakav naporan ni dug trening, pola sata intenzivnog vježbanja ojačat će vas, energija će vam se iz dana u dan povećavati, a i rezultati po pitanju oblikovanja tijela biće vidljivi.

6. Osmislite naredni dan

Pola sata prije spavanja zatvorite oči i osmislite nadolazeći dan. Odaberite odjeću koju ćete nositi i pripremite šta god možete za sutrašnji dan kako bi vam jutro bilo što manje stresno. Nakon toga, uzmite neko lagano štivo pozitivne tematike i opustite se pred spavanje.

 

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba