U Dubaiju uskoro toranj “koji će moći da diše”

Uredništvo
Za holandsku arhitektonsku firmu UNStudio izazov je bio kako istaknuti zgradu iza najvišeg tornja na svijetu Burj Khalife koji je visok 828 metara, piše CNN. To su uspjeli odlukom ne da izgrade još viši toranj, već da naprave objekat koji će biti poseban, objasnio je arhitekta Ben van Berkel koji je i osnivač kompanije UNStudio.

Gradnja zgrade nazvane Wasl Tower bit će završena u augustu 2021. Van Berkel je poručio da će ovaj toranj po mnogo čemu specifičan.

Za gradnju 302 metra visokog nebodera asimetričnog dizajna bit će potrošeno 400 miliona dolara. Ono što će ovaj objekat izdvajati od drugih jeste keramička fasada. Time će se postići energetska efikasnost i udobnost boravka u objektu tj. zaštita od iznimno visokih temperatura zraka u Dubaiju. Za posljedicu će to imati smanjenje upotrebe klimatizacije.

To nisu jedini benefiti keramičke fasade čiji će elementi odbijati sunčevu svjetlost u ritmičkim formama, što će stvarati utisak da zgrada diše, tvrde arhitekti. Sličan efekat će biti i noću jer će iza fasade biti LED svjetla.