in

BiH se obvezala da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela

Sporazumom su jasno utvrđena pravila za istraživanje i korištenje svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.Bosna i Hercegovina se obvezala ratificirati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Treba istaknuti i da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države u svijetu dobila obvezu taj sporazum prihvatiti, odnosno ratificirati, za što su državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma dali suglasnost. “Istraživanje i korištenje svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, provodit ćе se za dobrobit i u interesu svih zemalja, bez obzira na stupanj njihovog ekonomskog iii znanstvenog razvoja i predstavljat čе područje cijelog čovječanstva”, navodi se između ostalog u Sporazumu, piše Klix.

Pojednostavljeno, ugovor predstavlja jamstvo da niti jedna zemlja na svijetu, u slučaju da ima programe za istraživanje Mjeseca ili drugih nebeskih tijela, neće prisvajati dio svemira koji otkrije, posjeti ili istražuje. “Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, bit će slobodan za istraživanje i korištenje svim zemljama, bez ikakve diskriminacije, na osnovu jednakosti i u skladu s medunarodnim pravom, te ćе postojati slobodan pristup svim područjima nebeskih tijela.

Postojat ćе sloboda znanstvenog istraživanja u svemiru, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, a zemlje će olakšati i ohrabriti međunarodnu suradnju u takvim istraživanjima. Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja Iii okupacije, iii bilo kojim drugim sredstvima.”, navedeno je.

What do you think?

Written by Uredništvo

PROMO: Lovrenović instalacije d.o.o/ Natječaj za posao /

Iz BiH izvezene prve količine konzumnih jaja na tržište Evropske unije