Detaljna ispitivanja zgrada do danas nisu urađena, a stručnjaci kažu da je potrebno utvrditi njihovo konstruktivno stanje te pristupiti jačanju u seizmičkom smislu.

Također, upozoravaju da njihovu stabilnost itekako narušavaju nestručna renoviranja koja nisu rijetkost na ovom području. Upravo na ovakvim objektima nedavni zemljotres jačine od 4,7 stepeni po Richterovoj skali ostavio je određene unutrašnje ili vanjske posljedice.

“Stanje objekata nepoznanica je u cijeloj Bosni i Hercegovini. Prema važećim propisima objekti koji su stariji od 50 godina obavezno bi trebalo ispitati, međutim njihovo stanje se ne provjerava. Slabe tačke građevinarstva danas su nadzor i revizija prilikom izgradnje novih zgrada, što je posljedica zakonskih rješenja, tako da mi sada možemo samo pretpostavljati i nadati se da se gradi kako treba. Nadzor i revizija bi trebali biti regulisani na način da su potpuno odvojene institucije od izvođača radova”, kaže za Klix.ba profesor u užoj oblasti građevinske konstrukcije na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli Damir Zenunović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 2 =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.