Na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Poznato je da je jedna sedmomjesečna djevojčica i preminula.

Zbog epidemije morbila u Kantonu Sarajevo generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović pozvala je na sastanak premijera Vlade KS Edina Fortu i kantonalnu ministricu zdravstva Amelu Sofić, kao i direktoricu Zavoda za javno zdravstvo KS Aidu Pilav.

Kako se tvrdi, najveći pritisak trpi Klinika za pedijatriju zbog neadekvatnog postojećeg sistema zdravstvene zaštite u KS djece na primarnom i sekundarnom nivou. Na sastanku je također istaknut i problem mogućnosti širenja zaraze na sve ostale pacijente koji su smješteni na lokalitetu Jezero (Dječija hirurgija, Ginekologija i porodiljstvo, kao i svi pedijatrijski pacijenti).

Problem sa dugogodišnjim smještajem četiri pacijenta koji su na mehaničkoj ventilaciji na Pedijatrijskoj klinici predočen je uz zahtjev da ga Vlada KS hitno riješi uz izneseni prijedlog. Jedan takav pacijent smješten je na Klinici za infektivne bolesti. Radi se o pacijentima koji su u trajno teškom stanju i kojima, nažalost, nije moguće pomoći ni na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Njima je potrebna palijativna njega, koja spada u primarni nivo, ali i u zakonsku obavezu za rješavanje na kantonalnom nivou vlasti, navodi se sa KCUS-a.

“Respiratori koji su zauzeti trebalo bi da omoguće spašavanje života na tercijarnom nivou usluge, u trajanju od nekoliko dana i nakon toga da uslijedi otpust pacijenta. Naravno, KS bi trebao hitno da obezbijedi sve uslove (prostor, kadar i opremu) za trajno teška stanja. Što se tiče epidemije morbila, u ovom trenutku KCUS odgovara stručno i kadrovski odlično. Spremni smo i na epidemije većih razmjera, ali ističemo potrebu hitne nabavke respiratora za pacijente kod kojih se može razviti teški oblik plućnih komplikacija u toku bolesti, jer je pet već blokirano navedenim pacijentima”, kazali su iz KCUS-a.

Ministrica Sofić je iskazala razumijevanje za postojeću situaciju i obećala pomoć u hitnoj nabavci deset respiratora, kao i rješavanju pacijenata kojima je potrebna palijativna njega. Također je naglasila da KCUS nije pod moratorijem na zapošljavanje.

Aida Pilav je govorila o smjernicama koje bi trebalo da poštuju domovi zdravlja, kao i nivo porodične medicine, o načinu kretanja oboljelih od morbila.

Zajednički zaključak je da roditelji moraju odgovorno postupati i pratiti šemu vakcinacije njihove djece te da je potrebno nastaviti reformu zdravstvenog sistema. Kantonalno ministarstvo bi trebalo potvrditi zakonom propisano radno vrijeme za sve zdravstvene ustanove, a u cilju boljeg funkcionisanja sistema kao i zadovoljstva uslugom osiguranika, te boljih uslova rada uposlenika u zdravstvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + seven =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.