in

Utječu li nasilne videoigre na agresivno ponašanje?

Prije godinu dana održan je sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpai direktora gamerskih izdavačkih kuća, a jedna od najvažnijih tema bila je nasilje u videoigrama i njegov potencijalni utjecaj na masovna ubojstva u SAD-u. Pri tome je prikazan i videozapis u kojem su izdvojene neke nasilne scene iz brojnih poznatih igara poput Call of Dutyja, Dead by Daylighta, Sniper Elitea i drugih koji je Trump komentirao: “Ovo je nasilno, zar ne?”
Povezanost nasilnih videoigara te agresivnog i nasilnog ponašanja gamera koji provode sate i sate za svojim računalima i konzolama uživajući u virtualnom nasilju znanstvenici i stručnjaci istražuju godinama te do sada nije pronađena povezanost ovakvog tipa igara s nasiljem u stvarnom svijetu. Novo istraživanje nedavno je provedeno u Velikoj Britaniji među više od tisuću tinejdžera, a u istraživanju su sudjelovali i njihovi roditelji i skrbnici.
Tijekom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u Royal Society Open Scienceu, ispitanici su morali odgovarati na pitanja poput: “U slučaju velike provokacije, mogao/mogla bih udariti drugu osobu”, koja su im postavljana nakon igranja nasilnih videoigara. Kao i u slučaju drugih sličnih istraživanja, niti ovaj put nije se uspjela dokazati povezanost nasilnih videoigara s ponašanjem osoba koje igraju te igre.
Nema dokaza niti o postajanju “kritične točke” nakon koje nasilne videoigre počnu djelovati na gamere i njihovo agresivno ponašanje, tako da, čini se, uzroke nasilnog i agresivnog ponašanja, kao i masovnih ubojstava u američkim školama, ne treba tražiti u videoigrama.
Naravno, to ne znači da bi zaista sav sadržaj trebao biti dostupan svima – npr. nedavno je Steam odbio objaviti “igru za sociopate” u kojoj se mogu silovati žene.

What do you think?

Written by Redakcija

Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu

Oprez! Ne koristite šminku kojoj je istekao rok, evo razlog zašto..