Ipak, kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika u Bosni i Hercegovini mogli bi se naći u problemu nakon današnjeg obavještenja Ambasade Njemačke u Sarajevu.

“Obavještavamo sve kandidate da smo danas, 07.03.2019. godine obaviješteni od strane ÖSD centarale iz Austrije, da od 01. juna 2019. Njemačka ambasada u Sarajevu do daljnjeg neće priznavati ÖSD certifikate”, navodi se u saopćenju koje su dobili kandidati za polaganje OSD ispita njemačkog jezika A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

Navedeni ispiti koriste kandidatima za spajanje porodica, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobijanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Iz Ispitnog centra Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu za Klix.ba su objasnili da je OSD certifikat austrijski, kao što je Goethe njemački institut, te dodali da ne znaju šta je razlog navedene odluke koja bi otežala odlazak ljudi iz BiH u ove tri zemlje.

“Da li je to neka igra službenika u Njemačkoj ambasadi u BiH, koji pokušavaju da kandidati idu u Goethe Institut, a ne u OSD, to će se svakako provjeriti u narednim danima. Mi smo obavijestili OSD centralu u Austriji koji, također, nisu upućeni o čemu je tačno riječ.”

Ispitni termini za OSD certifikat održavaju se svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri se nalaze širom BiH, navodi naš sagovornik iz KŠC-a, za razliku od Goethe Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca zbog čega su velike gužve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 1 =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.