in

Poduzetnici bježe od posla 
s državom

Neke su tvrtke zbog izostanka očekivana novca od države već i završile u stečaju ili propale.

Za razliku od Hrvatske u kojoj je poželjno i gotovo jedan od imperativa dijela tvrtki da (se) izbore za posao s državom, jer plaća dobro, izdašno i pravovremeno, pogotovo ako su u igri još i EU fond kao izvor novca, poduzetnici u Republici Srpskoj u BiH, kako piše Indikator.ba, nisu te sreće. Ne, nisu našli boljeg naručioca i platišu, već su, piše portal prenoseći srpski Blic, shvatili da država svoje obveze podmiruje sve kasnije i sve teže.

“Privrednici danas zaobilaze javni sektor u širokom luku jer naplata obavljenih usluga i isporučenih proizvoda postaje sve neizvjesnija, a nekad su se natjecali dobiti državne poslove na tenderima”, navodi Indikator, koji se poziva na navode Glavne službe za reviziju javnog sektora kako plaćanje dobavljača kasni i do godinu dana. Zbog toga, kao i zbog činjenice da su, prema Privrednoj komori RS, potraživanja gospodarstva od kupaca lani bila 2,7 milijardi maraka (10,8 mlrd. kuna), ili 3,9% više nego 2015., može se zaključuti da poslovno okruženje u RS-u postaje sve lošije. Isto tako, čini se da Vlada u Banja Luci više nije poželjan kupac. Jedino što koliko toliko funkcionira iz državnog proračuna je isplata plaća i mirovina javnom sektoru i podmirenje rata kredita.

“Vlada RS očito više nije pouzdan poslovni partner, jer tvrtke koje rade za nju ne mogu računati da će biti plaćene na vrijeme, što im može štetiti”, kaže Dragutin Škrebić, šef Udruženja poslodavaca RS-a. Neke su tvrtke zbog izostanka očekivana novca od države već i završile u stečaju ili propale.Stvar je i u, nazovimo je tako, uozbiljenju jer se sad sve provodi preko trezora i po proceduri, objašnjava ekonomist Zoran Pavlović.

“Prije su tvrtke mogle vući za rukav ljude iz ministarstava da im plate preko reda. Ozbiljne tvrtke svjesne su da je stanje loše i zaobilaze javni sektor od kojeg se ne mogu naplatiti, a moraju za napravljenu uslugu ili osiguranu uslugu još platiti i PDV”, tvrdi Pavlović. Ekonomist Predrag Duduković zato smatra da je neplaćanje dobavljača od Vlade jedan od glavnih uzroka nelikvidnosti tamošnjega gospodarstva, u kojem je nezaposlenost oko 25 posto.

Izvor:Business Centar

What do you think?

Written by Uredništvo

Stav stručnjaka: Napad na novinare treba tretirati kao napad na službene osobe

Novi pogoni derventskog k-unija