in

Novi pogoni derventskog k-unija

Tvrtka za proizvodnju PVC profila bilježi stalni rast poslovanja i broja zaposlenih.

Stalni rast proizvodnje, ulaganje u nove tehnologije i društvena odgovornost ono je po čemu je poduzeće k-uni prepoznatljivo u Derventi, lokalnoj zajednici u kojoj posluje još od 2001. godine, piše inetrentski portal ba.ekapija.com. Bave se proizvodnjom PVC profila za lajsne koje se koriste pri ugradnji fasada, a partneri su im renomirane europske firme u ovoj oblasti, s kojima je ostvarena dugogodišnja suradnja. Proizvodnja se obavlja na 7000 m2, a podaci pokazuju kako je svake godine njen rast veći od 10%. Broj zaposlenih u kolektivu je 155, u sezoni dostiže i 180.

Prema riječima direktorice Albine Begić, sve obaveze prema radnicima i državi redovno izmiruju, a plate su dosta veće u odnosu na poduzeća u okruženju. “Svake godine bilježimo rast, a samim tim ulažemo i u nove tehnologije. Ove godine smo kupili dvije mašine po 80.000 EUR, koje će nam omogućiti kvalitetniju i bržu proizvodnju. U planu je da početkom sljedeće godine nabavimo još dvije nove mašine kako bismo novu sezonu dočekali što spremniji”, kaže Begić.

Prema njenim riječima, recept za poslovni uspjeh je kvaliteta po kojem se prepoznaju te brza i kvalitetna isporuka robe. Osim proizvodnje u Derventi, k-uni ima i proizvodnju i distribuciju u Austriji, u gradu Villach, gdje je i glavno sjedište poduzeća. Imaju i distributivni lager u Njemačkoj te proizvodnju i distribuciju u Litvaniji, koja opskrbljuje tržište Baltika. Početkom ove godine su otvorili firmu u Bihaću, odakle obavljaju distribuciju robe u BiH te za Hrvatsku i Srbiju.

Međutim, najveći problem s kojim se trenutno suočavaju je pronalazak i obuka radnika s kojim bi se posao nastavio širiti jer u skorijoj budućnosti planiraju otvaranje još jednog proizvodnog pogona. S obzirom na to da se uvode neke nove tehnologije s kojima se radnici nisu susretali, veliki problem čini i njihova obuka u trajanju od oko pola godine, u što je uključen i odlazak u Austriju. Kako kažu, spremni su i potpuno opremljeni za održavanje plaćene prakse učenicima pa pozivaju nadležne institucije da uvedu nove smjerove u obrazovni sistem i stvore privredi potrebnu radnu snagu. K-uni je jedno od 187 privrednih društava koje posluje na području Dervente, koja zajedno sa još 500 poduzetnika zapošljavaju ukupno 6294 radnika.

Izvor:Poslovni dnevnik

What do you think?

Written by Uredništvo

Poduzetnici bježe od posla 
s državom

Dvije kompanije iz BiH u Top 100 regije